Gangsterduo: onnodig veel geweld door campinggasten

Antonio van der P. en Enise B., het duo dat vorig jaar februari een extreem gewelddadig roofspoor door Nederland trok, vinden dat de campinggasten in Enschede die hen probeerden te overmeesteren onnodig veel geweld hebben gebruikt.

Redactie
Camping Ostana aan de Oude Buurserdijk in Enschede. Beeld anp
Camping Ostana aan de Oude Buurserdijk in Enschede.Beeld anp

Het tweetal werd op 24 februari 2014 betrapt toen ze hadden ingebroken in een caravan. Van der P. schoot daar één van zijn belagers met een vuurwapen in de borst.

Het tweetal verklaarde vandaag voor de rechtbank in Assen dat de eigenaar van de caravan Enise B. 'twintig tot dertig keer heeft geslagen'. 'Dat vond ik laf van hem, zo'n grote man tegen zo'n klein meisje. Ik zag sterretjes, was bijna bewusteloos', zei ze. Beide verdachten zaten er rustig bij, maar hielden elkaars handen niet vast, zoals gisteren tijdens de eerste zittingsdag, vertelt Volkskrant-verslaggever Jenne Jan Holtland die aanwezig is in de rechtszaal.

Om Enise te redden en samen te kunnen vluchten, schoot Antonio de man neer, verklaarde Van der P. 'Dat ging impulsief, er was geen tijd om na te denken. Drie mensen vielen mij aan, dat vond ik beangstigend.' Volgens Enise was het niet tot een schietpartij gekomen als er geen worsteling was geweest. B. zei het 'heel naar' te vinden voor de slachtoffers, maar wil geen excuses maken. 'Dat vind ik goedkoop, slap. We hebben die keuzes gemaakt en wij nemen de verantwoordelijkheid.' Volgens het OM heeft Van der P. meerdere vuurwapens in zijn bezit gehad. Hoe hij daaraan kwam is vandaag niet bekendgemaakt.

De twee waren naar Enschede, waar Enise opgroeide, gegaan na hun vlucht uit het Brabantse Lage Mierde. Daar hadden ze enkele dagen eerder ingebroken in een vakantiewoning en werden toen ook betrapt. In het huisje hield het duo vier mensen urenlang onder bedreiging vast. Op de camping bij Enschede wilden de twee een slaapplaats vinden en eten en drinken. 'We hadden al dagen nauwelijks geslapen, waren doodop en hadden honger.'

Aan het einde van de zitting ontstond irritatie bij Enise B. en haar advocaat. Herhaaldelijk vroeg de rechter wat B. ervan vond dat haar slachtoffers 'doodsangsten' hadden uitgestaan. Daarop zei Enise: 'Het is volgens mij wel duidelijk dat wij het heel naar vinden voor die mensen. Ik begrijp niet dat we dat moeten herhalen.' Ook zei ze geen zin te hebben in een 'toneelstuk'.

De advocaat van B., Peter Plasman zei daarover: 'Mijn cliënten hebben zakelijk antwoord gegeven op alle vragen. Daarop vroeg de rechter meermaals of ze het niet verschrikkelijk vond wat er gebeurd is. Voor de slachtoffers is dat belangrijk, maar natuurlijk wekt dat bij mijn cliënt irritatie op.'

Een tekening van Antonio van der P. en Enise B. Beeld anp
Een tekening van Antonio van der P. en Enise B.Beeld anp

Spoor van geweld

Gisteren was de eerste openbare zitting, deze begon met fikse vertraging; door een misverstand was 'vergeten' Van der P. vanuit het Huis van Bewaring in Zwolle naar Assen te brengen.

Het duo liet in februari 2014 een spoor van geweld achter door heel Nederland. De twee sloegen toe in Echten (Drenthe), Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede. Na een klopjacht door de politie werden ze na enkele weken in Duitsland door een arrestatieteam in de boeien geslagen.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van der P. (26) en B. (20) van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. De rechtbank in Assen heeft zeker vier dagen voor de zaak uitgetrokken.

'Ik prikte, het was geen steken'

Onmenselijk zijn ze niet, vinden Antonio van der P. en Enise B. zelf. Maar ja, ze moesten overleven. Daarom trokken ze vorig jaar rovend door Nederland, waarbij veel geweld werd gebruikt. Lees hier het rechtbankverslag van Wil Thijssen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Pers voor de entree van de rechtbank van Assen. Beeld anp
Pers voor de entree van de rechtbank van Assen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden