Gangsterduo: 'Gewoon een uit de hand gelopen situatie'

Het 'gangsterduo' Antonio Marcos van der P. (25) en Enise Merve B. (20), dat vorig jaar een spoor van geweld door Nederland trok, had niet verwacht dat het in Duitsland in de kraag zou worden gegrepen. Dat zeiden de twee verdachten vandaag bij het begin van hun rechtszaak voor de rechtbank in Assen.

redactie
Een tekening van het gangster-duo dat de grensstreek van Duitsland en Nederland vorig jaar bezighield. Beeld anp
Een tekening van het gangster-duo dat de grensstreek van Duitsland en Nederland vorig jaar bezighield.Beeld anp

Van de commotie die hun rooftocht en de daaropvolgende klopjacht teweegbrachten, hadden de twee nauwelijks iets meegekregen. 'Ik heb één keer iets op de radio gehoord', zei Enise B. (20). 'Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht.'

De rechtszaak tegen het criminele duo begon vanmorgen met enkele uren vertraging omdat Van der P. niet in het busje zat dat hem van het Huis van Bewaring in Zwolle naar de rechtbank in Assen zou vervoeren. Het is niet duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Van der P. en B. zaten tijdens de zitting tegen elkaar aan en hielden elkaars hand vast. Van der P. sprak erg zacht en de rechter moest hem manen niets voor te zeggen aan B.

Pers voor de entree van de rechtbank van Assen voorafgaand aan de eerste openbare zitting. Beeld anp
Pers voor de entree van de rechtbank van Assen voorafgaand aan de eerste openbare zitting.Beeld anp

'Bonnie & Clyde'

De twee, in de volksmond ook wel 'Bonnie & Clyde' genoemd, trokken vorig jaar een spoor van geweld door Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hen van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. De rechtbank heeft vier dagen voor de zaak uitgetrokken.

De landelijke recherche werkte destijds met 150 man aan de opsporing, aldus de rechter. De verdachten lieten veel sporen achter met DNA-materiaal, zoals bloedsporen, vingerafdrukken, gebruikte tandenborstels en een gebruikte tampon. Na een DNA-vergelijking bleek de betrokkenheid van Van der P. met B. als mededader. Aangetroffen kogelhulzen zijn nog onderwerp van onderzoek, aldus de rechter.

De gewelddadige rooftocht begon in de nacht van 9 op 10 februari 2014 bij het Drentse dorpje Echten, in de buurt van Hoogeveen. Van der P. en B. dwongen een automobilist tot stoppen en sloten hem op in de kofferbak van diens auto. De man hield met zijn knie het kofferbakdeksel tegen toen dat werd dichtgeslagen. Het deksel ging open waardoor hij kon ontsnappen, zo blijkt nu tijdens de rechtszaak. Het duo stelt tegenover de rechter dat het de bedoeling was geweest om de man vastgebonden achter te laten in een afgelegen gebied. Hij werd in de kofferbak vervoerd omdat hij zo geen alarm zou kunnen slaan.

Of ze na het eerste voorval hebben overwogen om zichzelf aan te geven, wil de rechter weten. Marcos: 'We wilden gewoon wegkomen.' Enise: 'Het was gewoon een uit de hand gelopen situatie, je hebt geen tijd om na te denken.'

Dezelfde dag sloeg het duo toe in Meppel, 20 kilometer verderop. Tijdens een inbraak in een woning werden ze betrapt door de bewoonster. Zij werd onder bedreiging in de kofferbak van haar auto meegenomen en die nacht in een bos bij Lelystad achtergelaten. Daar werd ze de volgende ochtend in verwarde toestand door voorbijgangers gevonden.

Advocaat Peter Plasman en advocaat Y. Karga voor aanvang van de regiezitting rond het 'gangsterduo' Antonio van der P. en Enise B. afgelopen november. Beeld anp
Advocaat Peter Plasman en advocaat Y. Karga voor aanvang van de regiezitting rond het 'gangsterduo' Antonio van der P. en Enise B. afgelopen november.Beeld anp

Mysterieuze zaken

Voor de politie waren het op dat moment nog twee mysterieuze, maar los van elkaar staande zaken. Dat veranderde een week later. Op 18 februari werd een woning in het Brabantse Lage Mierde overvallen. De bewoner raakte daarbij gewond en werd door de daders samen met drie anderen gekneveld in het huis achtergelaten.

Het was voor de politie vanaf dat moment duidelijk dat achter de drie zaken dezelfde daders schuil gingen: een man en een jonge vrouw. De politie sloeg groot alarm en waarschuwde met name voor Van der P., die vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Dat bleek enkele dagen later ook het geval. Van der P. schoot op een camping in Enschede op 24 februari een man neer die hem en B. betrapte bij een inbraak in een caravan. Daarna gijzelden de twee een gezin. Ze gingen ervandoor in de auto van de vader van het gezin. De vader werd in Ahaus, over de Duitse grens, uit zijn auto gezet.

Van der P. zegt 'normaal met zijn slachtoffers te zijn omgegaan': 'Al klinkt het misschien wat wrang. Maar we deden niet denigrerend ofzo.' Het geweld dat het duo gebruikte was noodzakelijk, aldus B. 'Maar we hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.'

Forensisch medewerkers van de Duitse politie vorig jaar bij hotel Ostentor in het Duitse Schwerte, waar het duo werd gearresteerd. Beeld anp
Forensisch medewerkers van de Duitse politie vorig jaar bij hotel Ostentor in het Duitse Schwerte, waar het duo werd gearresteerd.Beeld anp

Ongekende klopjacht

De politie zette vanaf toen een voor Nederlandse begrippen ongekende klopjacht in, waaraan ook de Duitse politie deelnam. Twee dagen later, op 26 februari, herkende een restauranthoudster in Schwerte, bij Dortmund, het duo van het opsporingsbericht op de Duitse televisie en tipte de politie. Een arrestatieteam sloeg de twee in de boeien in hun hotelkamer.

Van der P. en B. hebben een bekentenis afgelegd. Tijdens een eerdere rechtszitting in september vorig jaar boden ze via B.'s advocaat Peter Plasman excuses aan hun slachtoffers.

Het hotel in Duitsland waar het duo werd gearresteerd. Beeld epa
Het hotel in Duitsland waar het duo werd gearresteerd.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden