Gang van zaken bouw campus in Maastricht ‘diep treurig’

De Limburgse woningcorporatie Servatius dreigt zich te vertillen aan de bouw van de nieuwe prestigieuze studentencampus in Maastricht. De kosten lopen volgens de nieuwste prognoses op tot 200 miljoen euro, 35 miljoen meer dan begroot. De bouw werd eerder dit jaar al stilgelegd.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De woningcorporatie bevestigt de nieuwste kostenoverschrijding waarover de NOS donderdag berichtte. Hoogleraar Tjeu Blommaert, die eerder dit jaar opstapte als voorzitter van de raad van toezicht van Servatius, spreekt van een ‘diep treurige’ gang van zaken. ‘Dit heeft niets meer te maken met verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld. Het is avonturieren.’

De bouw van de campus tegenover het Universitair Medisch Centrum aan de snelweg A2, begon vorig jaar. Het ontwerp van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava moet Maastricht tot een nog aantrekkelijker stad maken voor studenten.

De campus krijgt 402 zelfstandige studio’s, 22 appartementen en 96 guesthouses, een sportcentrum met vier gymzalen, vier squashbanen, fitnessruimtes, een sportbar en een klimmuur. In het complex is ook ruimte voor 8.800 vierkante meter kantoorunits en 1.500 vierkante meter aan commerciële ruimten.

De bouw werd eind mei stilgelegd. Servatius weet dat toen aan de economische crisis. Maar volgens Blommaert, specialist in risicomanagement, is dat slechts een dekmantel voor ‘strategische blunders’.

Hij werd in april aangetrokken als voorzitter van de raad van toezicht en stapte zeven weken later alweer op omdat hij geen perspectief meer zag.

‘Het begon met die enorme budgetoverschrijding. De eerste raming van het plan ging uit van 45 tot 50 miljoen. Bovendien werden alle economische en bestuurlijke principes geschonden. De universiteit wordt straks de belangrijkste klant, maar daarmee is geen contract gesloten. Er staat niets op papier. Het komt er gewoon op neer dat er geen exploitatieplan is.

‘Toen ik daarover herhaaldelijk zeurde, kreeg ik te horen dat ik niet snap hoe in Maastricht zaken worden gedaan omdat ik er niet ben geboren. Alles wordt geregeld met vriendjes en bekenden. En de toezichthouders laten het gebeuren. Die zitten te slapen.’

Servatius probeert het project weer vlot te trekken, wellicht in versoberde vorm. In november wordt het nieuwe plan gepresenteerd. De corporatie erkende donderdag dat over het gebruik van de campus nog geen contracten zijn gesloten met de universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden