Gang naar de fysio flink duurder

DEN HAAG Behandelingen bij de fysiotherapeut en de psycholoog gaan de burger volgend jaar mogelijk geld kosten. Om de sterk stijgende uitgaven aan deze zorg te stuiten overweegt het kabinet het ‘eigen risico’ voor deze behandelingen fors te verhogen....

Van onze verslaggever Gijs Herderschee

Demissionair minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid staat voor het blok. Aan zorg wordt dit jaar 1,4 miljard euro meer uitgegeven dan begroot, blijkt uit de zogenoemde Voorjaarsnota die demissionair minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën maandag heeft gepubliceerd. In deze nota worden alle mee- en tegenvallers op de begrotingen geïnventariseerd.

Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het overheidstekort dit jaar hoger wordt dan aangenomen. Het gat op de begroting bedraagt 6,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In de ramingen van het Centraal Planbureau werd een tekort van 6,3 procent voorzien.

In de Voorjaarsnota zijn ook de leningen aan Griekenland verwerkt. Het gaat hier om een bedrag aan leningen van maximaal 4,704 miljard voor de gehele periode tot 2013. In 2010 gaat het naar schatting om 1,8 miljard.

Normaliter moet een minister tegenvallers op zijn begroting in hetzelfde jaar nog goedmaken met bezuinigingen. De tegenvallers in de zorg komen nu echter voor rekening van De Jager. ‘Het is in de zorg gecompliceerd maatregelen te treffen in het lopende jaar’, schrijft De Jager.

Klink moet voor 2011 echter ingrijpen, om zijn opvolger niet met een enorm probleem op te zadelen. Het liefst wil hij dit doen door de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Waarschijnlijk zijn de ingrepen echter niet ‘hard’ genoeg.

Daarom zou Klink overwegen de eigen bijdrage van burgers voor behandeling bij de fysiotherapeut te verhogen en om zo’n eigen risico in te voeren voor de gespecialiseerde psycholoog. Nu betaalt de burger negen behandelingen bij de fysiotherapeut zelf. Voor de algemene, eerstelijns geestelijke gezondheidszorg bestaat ook een eigen risico, voor de tweedelijns, gespecialiseerde zorg nog niet.

Invoering of verhoging van het eigen risico betekent een wijziging van de wettelijke basisverzekering tegen ziektekosten. Als Klink dat risico voor 2011 daadwerkelijk wil verhogen, moet hij dat binnenkort aan de Tweede Kamer laten weten. Die procedure betekent ook dat alle voorstellen in verkiezingsprogramma’s over de ziektekostenverzekering pas in 2012 van kracht kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om een eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts, dat de VVD voorstelt. Overigens kunnen burgers de eigen bijdragen met aanvullende verzekeringen tegen ziektekosten afkopen.

Naast de zorg noemt De Jager een tegenvaller in het onderwijs, doordat jongeren door de crisis langer op school blijven. Verder moet het ministerie van Landbouw 36 miljoen extra uittrekken om de Q-koorts aan te pakken. Voor Volksgezondheid noemt De Jager nog een tegenvaller van 100 miljoen door de aanschaf van de vaccins tegen de Mexicaanse griep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden