Gammele veendijken vormen risico

De schade door de dijkdoorbraak lijkt voor de meeste bewoners van Wilnis mee te vallen. Dat bleek dinsdagavond toen bewoners veertien uur na de evacuatie hun huis konden inspecteren....

De Technische Universiteit van Delft heeft vorige week de Unie van Waterschappen gewaarschuwd over de gammele staat van de veendijken, zoals die in Wilnis er één is. Onderzoeker Erik Janse zei in het tv-programma Netwerk dat de veendijken bij hevige regenval in de toekomst een nog groter risico vormen.

De dijk van de Ringvaart in Wilnis dreigde vorig jaar ook al te bezwijken, maar dat kon toen met zandzakken worden voorkomen. Nu brak de dijk om twee uur maandagnacht. De wijken Veenzijde I en II werden overspoeld door modder en water, op sommige plekken tot een hoogte van een halve meter. Een kleine tweeduizend bewoners werden geëvacueerd. Ze mochten gisteravond terug naar hun woning.

Kreten van ontzetting, maar vooral van opluchting galmen door Veenzijde I. 'Och, mijn huisje', prevelt de 70-jarige mevrouw Nijman als ze door haar woonkamer waadt. De familie is te hulp geschoten om te redden wat in haar seniorenwoning te redden valt. De stoelen staan op tafel te druppen en op het parket ontstaat golfslag als haar kleindochter het water naar de voordeur dirigeert. De achtertuin van mevrouw Nijman is een bruinzwarte klomp geworden. Daarachter gaapt het gat dat in de dijk is geslagen.

Het water heeft een grillig spoor door Veenzijde getrokken. De seniorenwoningen hebben flink te lijden gehad, terwijl woningen iets verderop droog zijn gebleven. Maar het voetbalveld is veranderd in een zwembad.

Van de verzekering hebben de gedupeerden niets te verwachten. Mogelijk wordt een deel van de schade vergoed als de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen van toepassing wordt verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden