Gamesbladen voor pubers en oudere babes

'Kan er geen woordenboekje bij voor leken?'..

Het lijkt geen overbodig verzoek dat gelegenheidslezer Randy Semeleer uit Rotterdam aan de redactie van Power Unlimited doet. Het naar eigen zeggen grootste gamesblad van de Benelux (tien jaar oud) is bijna onleesbaar voor degenen die niet thuis zijn in de wereld van het computerspel. Kennis van het Engels - shooter, chick, gameplay, levels, mode, gore - is een eerste vereiste.

Een goed ontwikkeld gevoel voor puberale humor komt met stip op de tweede plaats. Alle afbeeldingen bij de bijna veertig computerspellen die in Power Unlimited worden besproken, gaan vergezeld van lollig commentaar. 'Deze move nooit doen als je een boxershort van Zeeman draagt', staat onder een karatetrappend tweetal uit Tekken 4. Bij een scène uit het griezelspel Resident Evil: 'Betrapt jochie, handen boven de lakens, had ik toch gezegd!'

De aanpak lijkt perfect aan te sluiten bij de belevingswereld van de lezers. Daarvan trokken er begin mei enkele honderden naar Utrecht voor de jaarlijkse onderscheidingen van Power Unlimited. De gemiddelde leeftijd op het evenement in de Jaarbeurs lag op 14 jaar. De uitschieters naar onderen werden begeleid door hun ouders, de uitschieters naar boven deelden er handtekeningen uit: de leden van de redactie.

Bepaald niet kinderachtig is het oordeel dat over de spellen wordt geveld. Over Gun Valkyrie zegt bespreker J.J.: 'Dat is voor mij het sein een game met een flinke boog in de prullenbak te sodemieteren.' En over Redcard Soccer 2003 schrijft ene Boris: 'Een heeeele lange schorsing voor deze verdrietige bagger.'

Serieuzer van toon is Xbox Magazine, een nieuwkomer op het schap met de gamesbladen. Het blad is dan ook geheel gewijd aan de Xbox, de halfjaar oude spelcomputer van Microsoft. Bij de lancering in Nederland zei het concern dat de Xbox opvallend vaak wordt gekocht door dertigers, veertigers én vrouwen (babes in het jargon van Power Unlimited).

Dat verklaart het dagboek in het blad van de dertig-nog-wat journaliste Marie-José Klaver: zij dekt in elk geval twee potentiële doelgroepen van Xbox Magazine. Bij de meer volwassen toon hoort ook een serieuze reportage over het Britse softwarehuis Codemasters. Verder voert het blad gesprekken met vijf makers van Xbox-spellen over de toekomst van de game console.

Opvallend minder rauw dan in Power Unlimited zijn de recensies van de games in Xbox Magazine. Gun Valkyrie krijgt ondanks de 'redelijke simpele opzet' nog een 8,5 van hoofdredacteur Arthur Geraerts. Wreckless: The Yakuza Missions sleept ondanks de 'eentonige missies die op lange termijn gaan vervelen' nog een 7 in de wacht. Alleen Bloodwake krijgt met een 3,7 het stempel 'niet kopen.'

Op de omslag prijst Xbox Magazine zich aan als honderd procent onafhankelijk. Ook in zijn voorwoord hamert Geaerts er op dat zijn tijdschrift geen banden heeft met Microsoft en ook 'absoluut niet van plan is om een blad voor de mond te nemen'. Wel krijgt de leverancier een compliment voor 'de meest krachtige spelcomputer' en behoren de Xbox-spellen 'tot de mooiste en beste games die ooit zijn ontwikkeld'.

Het lijkt er op dat Geraerts voorlopig niet hoeft te solliciteren bij Power Unlimited.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden