Column

'Gamechangers' maken nieuw weegmoment noodzakelijk

'Gamechanger' is een plotseling populaire term waarmee je een draai kunt verantwoorden. 'Parijs' is er zo eentje.

Beeld anp

Onze F-16's gaan bombarderen in Syrië. Volgens premier Rutte gaan we niet over één nacht ijs bij het besluit IS ook in dat land aan te pakken en zal het nog wel even duren voor er een definitief besluit valt. Maar minister van Buitenlandse Zaken Koenders is om en Hennis van Defensie staat al langer te trappelen: de eerste Hollandse bommen op Raqqa zijn een kwestie van tijd.

Volgens Koenders is zijn koerswijziging ingegeven door 'vier gamechangers' die een nieuw 'weegmoment' noodzakelijk maken. 'Gamechanger' is een plotseling populaire term waarmee je een draai kunt verantwoorden. 'Parijs' is er zo eentje. De belangrijkste gamechanger is het verzoek van de VS om mee te doen. Eigenlijk was dat overigens meer een dwingende oproep. Zo zijn we ooit ook in Afghanistan verzeild geraakt - Amerika doet verzoeken die je alleen kunt negeren op straffe van economische schade.

De inzet van onze vier straaljagers is vooral bedoeld om solidariteit te tonen met onze bondgenoten. Elke bom op Syrië is een signaal van onze positieve intenties - of dat wel zo'n goed argument is, waag ik te betwijfelen.

Volgens Koenders 'is dit misschien wel de strijd van onze generatie'. Die woorden werden door sommigen gezien als de aankondiging van een strijd die een generatie kan gaan duren, een soort dertigjarige oorlog. Dat is niet te hopen. Maar ik vermoed dat Koenders bedoelde dat het de belangrijkste strijd is die 'onze generatie' zal voeren. Of dat echt zo is, weten we niet, maar grote besluiten vragen om grote woorden die iedereen ervan doordringen dat we niet bezig zijn met een leuke wargame. Als Koenders had gezegd dat we dit varkentje wel even gaan wassen, had hij steun van de twijfelaars in zijn partij kunnen schudden.

De discussie zal de komende tijd gaan over hoe we het 'brede verzoek' om steun van de VS zullen honoreren. Behalve bombarderen kunnen we ook de Koerden gaan trainen en bewapenen of de olie-inkomsten van IS gaan 'afknijpen'. Hoe dat laatste precies moet, is onduidelijk - behalve door olie-installaties plat te gooien -, maar het geeft aan dat er wordt nagedacht over alternatieve invalshoeken.

De Franse journalist Nicolas Hénin was tot april vorig jaar tien maanden in handen van IS en na afloop van dat avontuur zat zijn hoofd zowaar nog op zijn lijf. Hij liet gisteren via YouTube weten bombarderen een slecht idee te vinden en een valstrik. 'De winnaar van deze oorlog zal niet de partij zijn met het mooiste, duurste of meest geavanceerde wapentuig, wel de partij die erin slaagt het volk aan zijn kant te scharen.'

Daar is het aloude gevecht om de 'hearts and minds' weer. In Vietnam slaagde Amerika er destijds niet in díé strijd te winnen en verloor het de oorlog. Volgens Hénin is de sleutel in Syrië de mensen 'te engageren'. 'Zodra de mensen hoop krijgen op een politieke oplossing, zal IS instorten.'

Dat is natuurlijk een voorspelling onder voorbehoud. Maar ook de hoop dat bommen het probleem IS kunnen oplossen is met grote onzekerheid omgeven - eigenlijk weten we heel goed dat dat níét het geval zal zijn. Nog één keer Hénin: 'We geven onze vijanden munitie en voeden de ellende van de mensen ter plekke.'

Bommen doden terroristen, maar baren ook nieuwe.

We hebben meer gezond verstand dan F-16's en geleide bommen - het lijkt me aan te bevelen in te zetten op het eerste. Ik wens het kabinet veel wijsheid tijdens het weegmoment en bij het nemen van een 'eigenstandig' besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden