Review

Game van de week: prehistorische pret met LEGO Jurassic World

Slechte LEGO-games zijn er niet, op z'n hoogst afleveringen die minder goed bevallen. Hoe pakt de editie uit die is gebaseerd op de vier Jurassic-films? Steengoed? Of stoffig?

Peter van Ammelrooy
Brave dino's...brááááf! Mens versus beest in LEGO Jurassic World. Beeld TT Games
Brave dino's...brááááf! Mens versus beest in LEGO Jurassic World.Beeld TT Games

Blokhoofd

De eerste vraag die opborrelt bij elke nieuwe LEGO-game is: welke actie- of spektakelfilm nemen ze hierna onder handen?

'Ze' - dat zijn de makers van LEGO Star Wars, LEGO Harry Potter, LEGO Lord of the Rings, LEGO Batman, LEGO Indiana Jones, LEGO Pirates of the Caribbean en LEGO Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Nee, die laatste hebben we zelf verzonnen. Maar we zouden niet heel vreemd opkijken als de Britse studio Traveller's Tales het filmdebuut van Reinout Oerlemans uit 2009 tot een blokkenspel omtovert.

Kluuns werk zou er reuze van opknappen.

LEGO Jurassic World voegt weinig nieuws aan de formule. We rennen door de decors van de vier Jurassic-films, waarvan de meeste recensenten alleen de eerste rekenen tot de filmklassieken. Overal waar stapels blokjes vrolijk hupsen kunnen we objecten bouwen om obstakels te overwinnen. Elders vragen eenvoudige puzzels om een oplossing. De humor die zo vaak ontbreekt in de films is in de games in overvloed aanwezig.

null Beeld TT Games
Beeld TT Games

Trivia-quiz

We kunnen meer dan honderd personages vrij spelen, waaronder niet alleen de hoofdrollen, maar ook de figuren die in de films vaak rottig aan hun einde komen. In de LEGO-versie niets van dat al, want de games zijn duidelijk gemaakt voor een jonger publiek. In het spel geen advocaat die door een dinosaurus van de wc wordt geplukt en opgepeuzeld - wel een parkmedewerker die uit een kooi wordt opgetild met alleen zijn onderbroek aan (mét dino-opdruk).

Een prijzenswaardige beslissing van uitgever Warner Bros en Traveller's Tales is dat ze de verleiding hebben weerstaan om van alle vier Jurassic-kaskrakers separate games te maken. Misschien hebben ze lessen getrokken uit de niet zo daverende verkopen van sommige eerdere titels, zoals LEGO Harry Potter - De Jaren 5 - 7, die wel in afzonderlijke delen werden verscheept.

De LEGO-games werken op een ander niveau als een soort trivia-quiz ('Dit komt uit The Lost World! Dat is van Jurassic Park III!'), wat het voor de oudere gamers - ouders en andere opvoeders - leuk maakt om mee te spelen. Zij kunnen op elke gewenst moment 'inspringen' en meedoen.

Prettig aan LEGO Jurassic World is dat we op sommige plekken de dinosaurussen mogen besturen. Als een velociraptor door het park sjezen is uitermate vermakelijk. In de 'vrije modus' kunnen we onze eigen oerbeesten maken en over de prehistorische eilanden laten razen.

null Beeld TT Games
Beeld TT Games

Libido

Slechte LEGO-games zijn er niet, op z'n hoogste afleveringen die minder goed uitpakken. Misschien overtuigt LEGO Jurassic World minder, omdat het Jurassic-universum gewoon niet zulke aansprekende schurken en slechteriken kent. We kunnen daarom niet wachten op de eerste LEGO 007-game.

Hoewel: een blokken-Bond met versteend libido zien we nog niet helemaal voor ons.

LEGO Jurassic World (Traveller's Tales / Warner Bros. Interactive Entertainment)
Uitgebracht voor Microsoft Windows, Nintendo 3DS, Mac OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder(PEGI)

null Beeld TT Games
Beeld TT Games
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden