Review

Game van de week: mascotte op gipsbenen in Super Mario Maker 3DS

Wat is er leuker en leerzamer dan je eigen Super Mario-game maken? Niets. Maar dan moet je ze wel met de hele wereld kunnen delen.

Peter van Ammelrooy
null Beeld
Beeld

In vier dagen 40 miljoen downloads. Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat Super Mario Run, Nintendo's eerste volwaardige uitstapje naar de smartphone, een doorslaand succes is geworden. Hoe lang dat zo blijft is de vraag, en hoeveel mensen een tientje over hebben voor de volledige versie van de game is dat ook. Maar Super Mario zal er ongetwijfeld nieuwe fans hebben bijgekregen.

Voor hen is er nog meer klim- en klautervertier, op Nintendo's spelcomputers. En voor wie zich door alle nog verkrijgbare Mario-avonturen op de Wii, Wii U en 3DS heen gamet en nog niet verzadigd raakt, is er altijd nog Super Mario Maker. Dat is niet zozeer een game, als wel een gereedschapskist waarmee de liefhebber zelf de complexe hindernisbanen kan bouwen waarover hij de mascotte van Nintendo jaagt.

Het toeval wil dat er net een versie is verschenen van Super Mario Maker voor de 3DS, een jaar nadat de uitvoering voor de Wii U uitkwam. Het is een bijna een kopie van deze bouwdoos waarmee in een half jaar tijd meer dan 7,2 miljoen levels zijn gemaakt, zo liet Nintendo in mei van dit jaar weten. Die Mario-surrogaten werden 600 miljoen keer gespeeld.

Twee linkerhanden

Ook in de 3DS-versie zijn 60 elementen te vinden, waarmee levels zijn te creëren. Er valt te kiezen uit vier thema's die een level het uiterlijk geven van de originele Super Mario Bros-game uit 1985, Super Mario Bros. 3 (1988), Super Mario World (1990) en New Super Mario Bros. U (2012). Elk thema heeft ook weer zijn unieke spelmechanismen.

Ook voor gamers met twee linkerhanden biedt het prutsen met valkuilen, obstakels en vliegende en vuurspuwende vijanden een fascinerende inkijk in de keuken van Shigeru Miyamoto, Mario's geestelijke vader, en zijn team van andere 60-plussers die al 31 jaar Mario maken.

Er treedt hetzelfde effect op als met de gitaarritmegames als Guiter Hero: je krijgt bewondering voor het vakmanschap en de ideeën achter zelfs de liedjes waarmee je niet dood gevonden zou willen worden. Je hoeft geen perfect level te maken om geboeid te raken door het scheppingsproces.

Meer lezen?

Na 30 jaar trouwe dienst voor Nintendo is de computerspelletjesheld Super Mario toe aan een nieuwe uitdaging. Met een Wii U in huis en een doe-het-zelfpakket creëer je je favoriete loodgieter. Laat hem klauteren, sleutelen en de prinses bevrijden. Lees hier de reportage (+).

Super Mario, 's werelds bekendste game-icoon, is aan het grootste avontuur uit zijn 35-jarige carrière begonnen. Hij begeeft zich voor het eerst buiten het vertrouwde Nintendo-universum met een game die voorlopig alleen op de iPhone is te spelen.

Cursusmateriaal

De bouwdoos is nog niet volledig als we aan de 'game' beginnen. Een deel van het gereedschap moet worden vrijgespeeld door levels te voltooien die Nintendo speciaal voor Super Mario Maker 3DS heeft ontworpen. Die dienen ook als cursusmateriaal, om je de basics en nieuwe kunstgrepen aan te leren, en om je warm te laten lopen voor de werktuigen die nog verborgen zitten in 100 officiële levels.

Zo'n prachtig geheel, en dan doet Nintendo iets heel raars. Want Super Mario Maker 3DS ontbeert bizar genoeg de mogelijkheid om levels met anderen via internet te delen. Die optie bood de Wii U-versie wel. Spelers en bouwers kunnen wel grasduinen in een wisselend aanbod van steeds 100 leken-levels uit de Wii U-editie, maar hun eigen noeste arbeid niet uploaden. Delen gaat alleen met mensen uit de directe omgeving, via een directe download over wifi of ongezien via Streetpass.

Waarom Nintendo de 60 miljoen bezitters van een 3DS dat plezier heeft ontzegd, zal wel tot het geheim van Kyoto behoren. Het gevolg is dat deze Super Mario moet rennen met zijn benen in het gips.

null Beeld
Beeld

Super Mario Maker 3DS
Uitgebracht voor de Nintendo 3DS
Geschikt voor 3 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden