Review

Game van de week: inkt is machtiger dan kogel in Splatoon 2

Schietspellen zijn er in overvloed, dus wat zou Nintendo daar aan kunnen toevoegen? Een spel dat niet draait om voltreffers, maar om zoveel mogelijk terreinwinst boeken. Een frisse bries dus.

Geel ziet groen in Splatoon 2.Beeld Nintendo

Volgens een Engels gezegde is er nauwelijks iets saaiers te bedenken dan watching paint dry. De man of vrouw die dat bedacht heeft duidelijk nooit Splatoon 2 gespeeld, waar verf (of beter gezegd: inkt) zien opdrogen tot de hoogste staat van verrukking leidt. Want dat betekent in deze game voor Nintendo's Switch dat je aan de winnende hand bent.

Net als in de eerste editie van Splatoon, in 2015 een onverwachte kaskraker op de Wii U (de niet zo succesvolle voorganger van de Switch), is het in dit schietspel de bedoeling dat je zo veel mogelijk terrein van de tegenstander onder de inkt bedelft.

De originele Splatoon en deze opvolger zijn daarmee een briljante variant op de schietspellen waaraan de meeste buitenstaanders hun beeld van games en gamers ontlenen. Maar in Splatoon ondergaan we geen orgie van geweld waarin een voltreffer in het hoofd als hoogste doel geldt.

Beeld NIntendo
Beeld NIntendo

Lach of ik schiet

In Splatoon gaat het niet om wie er het scherpst schiet: het gaat erom dat je zo veel mogelijk schiet en het landschap onder jouw kleur inkt laat verdwijnen. Opponenten die kopje onder gaan in dit kleurrijke gevecht zijn nevenschade en een lot dat ze met een brede glimlach ondergaan.

Geheel in de geest van deze inktoorlogen laad je je wapens bij door inktplassen in te duiken, waarbij je ook nog eens onzichtbaar wordt voor de tegenpartij, die je kunt verrassen door op een onverwachte plek op te duiken.

In alle andere shooters is het zaak om de kaart goed te bestuderen om precies te weten waar de vijand oprukt of in een hinderlaag ligt. In Splatoon stamp je de kaart (map) in je kop om te weten hoeveel territorium van een ander je zo snel mogelijk in jouw kleur kunt onderspuiten. Het is de ommekeer van alle waarden van de conventionele shooter.

Beeld NIntendo

Pijnpuntjes

Het is met die reden dat in Splatoon 2 steeds maar twee kaarten beschikbaar zijn in de spelonderdelen waarin meerdere gamers elkaar online op de korrel nemen. Zo maken nieuwkomers en oudgedienden evenveel kans. Naarmate de speler vordert komen er meer maps vrij. Je kunt een kaart niet kiezen: je moet maar afwachten welk decor de game je dit keer voorschotelt. Nintendo voegt nieuwe gebieden geleidelijk toe.

Splatoon 2 heeft eigenlijk maar twee zwakten die de game van het rapportcijfer 10 met een griffel afhoudt. Wie de originele Splatoon heeft gespeeld zal vrij weinig nieuwe elementen in dit vervolg vinden op een nieuwe campagne voor solospelers na een hilarisch onderdeel, dat Salmon Run is gedoopt. Daarin jaag je met drie vrienden vanaf een klein eiland op 'salmonds' die in steeds drie golven de aanval inzetten.

De tweede achilleshiel is de manier waarop je in teamgevechten onderling moet communiceren. De Switch ontbeert een microfoon of de mogelijkheid om een koptelefoon met microfoon aan te sluiten. Om onderling de tactiek te bespreken of elkaar te waarschuwen voor naderend gevaar moeten deelnemers een app op hun smartphone installeren en via een onnodig complexe weg een babbelnetwerk opzetten.

Nintendo probeert op deze manier te voorkomen dat onlinetoernooien verbaal ontsporen en onverlaten jonge gamertjes de stuipen op het lijf jagen. Een nobel streven, maar er zijn wegen denkbaar waarbij Nintendo de volwassenkool en de gezinsgeit spaart. Nu komen de teamelementen niet helemaal uit... ja... de verf.

Beeld Nintendo

Splatoon 2 (NEPD / Nintendo)
Uitgebracht voor de Switch
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden