Review

Game van de week: grote planeet en mager plot in Xenoblade Chronicles X

Over 38 jaar gaat de mensheid ten onder. Heel de mensheid? Nee, een kleine groep bouwt op een andere planeet een nieuw bestaan op, aldus een van de beste games voor de Wii U waarin nu eens geen besnorde loodgieter de hoofdrol speelt.

Plaagbestrijding op de planeet Mira. Beeld Monolith Software

Een ongeluk komt zelden alleen. In 2054 probeert de mensheid in immense ruimteschepen de aarde te ontvluchten. De bol die we miljarden jaren ons thuis noemden staat namelijk op het punt te worden verwoest door boosaardige aliens. Een aantal ruimteschepen weet te ontkomen, maar krijgt elders in het heelal op zijn falie, waarna een van die evacuatiekolossen, de Whale, een noodlanding moet maken op de planeet Mira.

Da's nou pech: Mira is bevolkt door schepsels met een nog grotere hang naar xenofobie dan de gemiddelde PVV-stemmer. Knokken dus.

Dat is in extreem kort bestek het uitgangspunt van Xenoblade Chronicles X, een omvangrijke game voor Nintendo's Wii U. Als lid van een eliteteam, de Builders of a Legacy After the Destruction of Earth (BLADE), wordt de gamer geacht andere overlevenden op te sporen, grondstoffen te vinden en tegenstanders een kop kleiner te maken. Tegenstanders die meerdere koppen groter zijn dan wij - en soms ook meerdere koppen hebben.

Back tot the Future gekruisd met Jurassic Park en Starship Troopers. Beeld Monolith Software

Goed dat de menselijke strijders in een skell kunnen stappen, een reusachtig, gemechaniseerd exoskelet, uitgerust met extra zware wapens en in staat om te transformeren tot auto, schip en vliegtuig. Denk aan de Transformers. Denk ook aan Paul Verhoevens Starship Troopers, Final Fantasy (de game) en Lost Planet (de game), want Xenoblade Chronicles X lijkt geïnspireerd op talloze sf-klassiekers (wat overigens in het genre vrijwel onvermijdelijk is).

Xenoblade Chronicles X is een voor de Wii U ambitieuze rpg, een rollenspel, met de gebruikelijke ingrediënten: een handvol personages met elk specifieke vaardigheden, in verschillenden klassen (Drifter, Striker, Commando en Enforcer) onderverdeeld. Er is ook een grote online modus, waarin spelers teams van maximaal 32 spelers kunnen vormen, en squads van maximaal vier leden samen missies kunnen uitvoeren.

Gamers kunnen een schier eindeloze wereld verkennen, uitgestrekt over vijf continent. De natuurlijke decors zijn schitterend en gevarieerd.

Aan uitzinnige decors geen gebrek in Xenoblade Chronicles X. Beeld Monolith Software

De gamer wordt vergezeld door maximaal drie medestrijders, bestuurd door de computer of gerekruteerd uit de spellen van anderen - met hun gastoptreden verdienen ze punten voor hun 'schepper'. In latere instantie kunnen gamers zich online laten begeleiden door avatars die door spelers van vlees en bloed worden bediend. Alle personages zijn volledig te configureren - alleen de borstomvang wijzigen is een optie die in de Europese editie is gesneuveld, volgens internetbronnen.

Zo groot als de wereld is waarin Xenoblade Chronicles X zich afspeelt, zo beperkt is het verhaal en de dialogen tussen personages. Dat is een gemiste kans, maar geen reden om af te zien een van de beste games voor de Wii U waarin een besnorde loodgieter nu eens niet de hoofdrol speelt.

Xenoblade Chronicles X (Monolith Software / Nintendo)
Uitgebracht voor de Wii U
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

Een moderne versie van de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland, in Xenoblade Chronicles X. Beeld Monolith Software
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden