Game stinkt naar Afghanistan

Het computerspel Medal of Honor is omstreden. De strijd in Afghanistan maakt nog dagelijks slachtoffers. Is het dan wel kies je een strijder te wanen, ook al is het online?

Peter van Ammelrooy

UTRECHT De bergen zien er uit zoals zij ze in Afghanistan hebben gezien, net als de grotten, de quala's (lemen huizen), de wapens, de voertuigen, de vliegtuigen, de bermbommen en het stof. Kortom, het controversiële computerspel Medal of Honor stinkt echt naar Afghanistan, zeggen militairen die aan de Nederlandse missie in Uruzgan hebben deelgenomen. Alles klopt aan de game - behalve de tegenstander.


'In Afghanistan heb je te maken met een onzichtbare vijand', zegt een 23-jarige militair die afgelopen zomer nog in Uruzgan was. 'Je weet alleen dat er Taliban in de buurt zijn omdat je kogels tegen het pantser van je voertuig hoort ketsen. In het spel doen ze vaak geen enkele moeite om dekking te zoeken.'


Medal of Honor is een oorlogssimulator van gameproducent Electronic Arts en vanaf vandaag te koop. Twee maanden geleden ontstond er ophef rond de uitgave omdat spelers in onlinetoernooien ook als Taliban-strijders konden vechten.


Electronic Arts kreeg het verwijt munt te willen slaan uit de beproevingen van de Amerikaanse soldaten in Afghanistan. De legerwinkels op Amerikaanse bases besloten tot een boycot. De ruim drieduizend filialen van de Army and Air Force Exchange Service verkopen Medal of Honor niet.


Tien dagen geleden zwichtte Electronic Arts 'uit respect voor de nabestaanden' van gesneuvelde Amerikanen. Het doopte de Taliban om in neutrale 'tegenstanders'. Op een bijeenkomst voor de pers in Utrecht tonen militairen daar wel begrip voor. 'Het is een oorlog die aan de gang is. Daar hebben sommigen misschien moeite mee', zegt een 24-jarige Afghanistan-ganger die in 2008 werd uitgezonden. 'Nazi's doden is kennelijk geen bezwaar.' Vorige edities van Medal of Honor speelden zich af in de Tweede Wereldoorlog.


Omdat het ministerie van Defensie niet aan commerciële evenementen meewerkt, speurde Electronic Arts via internet 'veteranen' op die delen van Medal of Honor speelden. De militairen wilden in Utrecht alleen onder een pseudoniem de pers te woord staan. 'Ook uit respect voor mijn kameraden', aldus de 23-jarige militair die zich 'Deuce' noemt.


De mannen prijzen de vele details die in Medal of Honor zijn te vinden. 'Er zit zelfs een vuurregelaar op de mitrailleurs', vertelt een van hen. 'Daarmee bepaal je of je een schot afvuurt of een hele reeks.' Ook het werk van scherpschutters is natuurgetrouw nagebootst, aldus Deuce. 'Je moet je ademhaling goed beheersen en je ziet ook dat je mist, als je doel zich beweegt nadat je de trekker hebt overgehaald.'


Een 24-jarige militair die als schuilnaam 'Dusty' gebruikt, vindt het jammer dat er geen Britten en Nederlanders zijn te zien in het spel. 'Dit gaat over speciale eenheden die met een paar man opereren. Wij gingen vaak als peloton op pad, of met een compagnie. Dan spreek je over tientallen manschappen.'


Aan de andere kant is het ook wel begrijpelijk dat je niet over Kamp Holland kunt vliegen, zegt 'Deuce'. 'Dan zouden de Taliban kunnen zien waar ze hun mortieren op moeten richten.' Kamp Holland is in juli overgedragen aan Amerikaanse en Australische eenheden.


Voor Electronic Arts is van Medal of Honor een van de belangrijkste introducties van het jaar. 'Nederlandse gamers houden best wel van first person shooters', zegt product manager Ferry Brands. Hij doelt op het genre waarbij de gamer altijd over de loop van het geweer kijkt. 'Alleen het voetbalspel FIFA verkoopt vele malen beter.'


De beurskoers van het Electronic Arts kreeg dinsdag een kleine tik toen de winkels in de VS met de verkoop van Medal of Honor begonnen. Aandeelhouders schrokken van de eerste recensies, die niet allemaal onverdeeld positief oordeelden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden