Game of Thrones is ook game of copyright

Illegale Amerikaanse meekijkers van populaire tv-series als Game of Thrones moeten oppassen. Na een paar waarschuwingen mag hun provider ze sinds kort van internet gooien.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Technologie

Meer dan 6,7 miljoen Amerikanen keken deze week naar de eerste aflevering van het derde seizoen Game of Thrones, de populaire fantasy-serie van het betaalkanaal HBO. Maar de nieuwe gebeurtenissen in het mythische continent Westeros trok nog een grote schare kijkers, die de zender niets betaalden voor dat voorrecht. Ruim een miljoen fans haalden Valar Dohaeris nog diezelfde dag illegaal van internet.

Als Amerikaanse 'meekijkers' dat ook doen met de volgende vijf afleveringen, zouden ze zomaar van internet kunnen worden verbannen. Want sinds twee maanden is in de Verenigde Staten een maatregel van kracht die paal en perk moet stellen aan het downloaden van illegaal gekopieerde films en muziek.

Met het Copyright Alert System (CAS) kunnen film- en platenmaatschappijen gebruikers aanklagen die kopieën verspreiden via p2p-netwerken - de immense uitwisselingsbeurzen op internet waarbij gebruikers bestanden rechtstreeks van elkaars pc plukken. Providers waarschuwen de aanbieders vijf of zes keer, met e-mailtjes of pop-upvensters in de webbrowser. Daarna gooien ze de toegang tot internet op slot, of maken dat tijdelijk trager.

De 'six strikes'-sanctie (een variant op de honkbalregel 'drie uit') kwam na jaren van taaie onderhandelingen tot stand. De providers voelden er weinig voor om politieagent te spelen. Omdat de politiek met zwaardere maatregelen dreigde tegen de piraterij, rolde er een compromis uit de bus. De internetaanbieders hoeven de identiteit van overtreders niet prijs te geven.

Vijf van de grootste providers in de VS - goed voor 85 procent van de internetpopulatie - doen aan het beleid van inseinen en straffen mee. Abonnees die menen dat ze ten onrechte worden gepakt, kunnen in beroep, maar pas als de ultieme sanctie hen dreigt te treffen.

Tot dusver zijn er nog geen afsluitingen geweest, meldt het Center for Copyright Information (CCI), de organisatie die de maatregel uitvoert. Voorzitter Jill Lesser denkt ook niet dat dat snel zal gebeuren. 'We willen gebruikers opvoeden, niet straffen. We willen ze verwijzen naar legale alternatieven.' Lesser zegt dat de maatregel vooral bedoeld is om de 'casual downloader' - de internetter die af en toe een film pikt - op het rechte pad te brengen.

De koepelorganisatie van de platenbazen (RIAA) en die van de filmbonzen (MPAA) mikken evenwel ook op de kern van hardnekkige downloaders. Ze hopen dat het waarschuwingssysteem een groep zal wakker maken die niet eens weet dat de internetverbinding wordt misbruikt. Dat zijn de ouders en opvoeders van jongeren die op zolder alle seizoenen van The Big Bang Theory binnenhengelen. De MPAA denkt dat ruim 29 miljoen Amerikanen vorig jaar illegaal films en tv-series hebben gedownload of bekeken - een op de tien.

Tegen de invoering van de 'six strikes'-sanctie heeft verzet geklonken, maar niet zo hard als bij andere maatregelen. Juridisch adviseur David Sohn van het Centrum voor Democratie en Technologie in Washington vreest vooral de bureaucratische rompslomp voor gebruikers die ten onrechte worden gebrandmerkt als downloader. 'Maar', stelt Sohn, 'deze methode heeft ook de potentie om de piraterij terug te dringen zonder dat het gepaard gaat met al te veel nevenschade.'

Lang niet alle wegen waarlangs internetters films en liedjes uitwisselen vallen onder de 'six-strikes'. Gebruikers die bestanden delen via 'cyberkluizen' als Dropbox en SkyDrive gaan vrijuit, net als de uitwisseling van contrabande via e-mail. Het CCI zegt niets te doen tegen overtreders die opereren via openbare hotspots (draadloze internettoegang in hotels, op vliegvelden en fastfoodrestaurants).

Het lijkt erop dat de stevigste downloaders broeden op manieren om 'onder de radar' met hun praktijken door te gaan. De website TorrentFreak meldt dat er een piek is op Google in zoekopdrachten naar software waarmee een overtreder het internetadres van zijn computer maskeert.

HBO lijkt zich intussen niet druk te maken over de effecten van piraterij van Game of Thrones. 'We beschouwen het maar als een soort van compliment', zegt programmacoördinator Michael Lombardo in Entertainment Weekly. 'Het heeft zeker geen gevolgen gehad voor de dvd-verkopen.' HBO sleet op de eerste dag van de verkoop bijna een kwart miljoen exemplaren van de verzamelbox met het tweede seizoen: een record voor het betaalkanaal.

Jill Lesser Center for Copyright Information

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden