TV vooraf

Game of Thrones gaat verder met seizoen waar de makers zelf meest naar uitkeken

Dit is het seizoen waar de makers naar eigen zeggen op hebben gewacht. 'Toen we de boeken van George R. Martin lazen, hoopten we maar op één ding: boek 3 verfilmen'. Dankzij het wereldwijde succes - het is inmiddels de meest illegaal gedownloade tv-serie ooit - is dat gelukt. Zondag start het derde seizoen van het brute, bloedige en toch behoorlijk cryptische Game of Thrones.

Thijs van Soest
Carice van Houten in Game of Thrones, waarvan maandag het derde seizoen begint. Beeld HBO
Carice van Houten in Game of Thrones, waarvan maandag het derde seizoen begint.Beeld HBO

En met nog zeker drie boeken van Martin te gaan - het verhaal is nog niet af - kunnen de scriptschrijvers van de HBO-serie David Benioff en D.B. Weiss in ieder geval nog wel even vooruit. De eerste twee seizoenen zorgden voor een wereldwijde doorbraak, maar waren goed beschouwd vooral handig voor het neerzetten van de personages en het soms behoorlijk gecompliceerde scenario. Want zelfs voor de vaste fans is het bij het zien van de eerste aflevering van het derde seizoen weer even alles op een rij zetten: Wie was nou ook alweer wie, welke koning was waar en wie deed het met wie? Daarbij, zijn die drie draakjes echt? En die tovenaars dan?

Machtsstrijd
Lord of the Rings, maar dan zonder de elfjes; zo wordt Game of Thrones vaak omschreven. En zelfs dan doe je de serie tekort. In een fictief werelddeel dat nog het meest lijkt op een middeleeuws Engeland - de serie werd opgenomen in Ierland, IJsland en Kroatië - speelt zich een machtsstrijd af van epische proporties. Vijf koningen maken allemaal aanspraak op de IJzeren Troon van het koninkrijk Westeros. Met veldslagen, familievetes en zinloze onthoofdingen - van zelfs baby's en paarden - tot gevolg.

null Beeld HBO
Beeld HBO

En ook in de eerste aflevering van seizoen drie is het na een halve minuut raak. Een onthoofde man zit met zijn eigen hoofd in zijn hand, door vijanden als bruut visitekaartje achtergelaten. Uitleggen hoe dit gore schouwspel tot stand is gekomen; daar is geen beginnen aan. Je moet het als kijker ervaren en accepteren dat het plot zich pas na enige tijd in je hoofd ontvouwt - of niet. Of zoals het Amerikaanse magazine Rolling Stone het deze week omschreef: 'Als je het verhaal van Game of Thrones als relatiestatus op Facebook zou moeten omschrijven, zou het zijn: It's complicated.'

Draken
Hoe dan ook, het verhaal gaat verder. En na de spectaculair in beeld gebrachte veldslag in de hoofdstad King's Landing, die het slot markeerde van seizoen 2, is het epos in iets rustiger vaarwater beland. Althans, zo lijkt het. Want terwijl de Lannisters hun strategieën herzien, nadat ze de invasie van Stannis Baratheon wisten af te wenden, is de zilverblonde Daenerys Targaryen eindelijk klaar om zich te mengen in de strijd. Met haar drie snel groeiende draken is ze onderweg naar de andere kant van Westeros, het deel waar de koningen hun strijd voeren om de macht. Targaryen is de verstoten dochter van een koning die 15 jaar eerder werd vermoord, en eist het recht op de IJzeren Troon, al denken vier andere koningen daar ook zo over. De draakjes die als afhankelijke baby's om haar heen fladderen, zijn echter Targaryens geheime wapen.

Carice van Houten speelt Melisandre in Game of Thrones Beeld HBO
Carice van Houten speelt Melisandre in Game of ThronesBeeld HBO

Van Houten
Onder de tientallen hoofdpersonages bevindt zich ook dit seizoen weer Carice van Houten. De Nederlandse actrice dook vorig seizoen al op in vier van de tien afleveringen, maar haar rol als duistere priesteres Melisandre en raadgeefster van koning Stannis Baratheon is vanaf deze reeks beduidend groter. Schonk ze in seizoen 2 al het leven aan een zwart, monsterlijk schepsel; veel gezelliger wordt haar rol er niet op. 'Ze is de duivel, ze zal ons allemaal vernietigen', wordt haar toegeschreeuwd in de aflevering die zondagavond 31 maart in de Verenigde Staten te zien zal zijn - en een dag later bij ons op de Nederlandse HBO. De roodharige Melisandre, emotieloos: 'Ik zal voor u bidden.'

Zaterdag in de Volkskrant meer over Game of Thrones. Verslaggever Julien Althuisius sprak met auteur George R.R. Martin en enkele hoofdrolspelers.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden