'Gambiaanse president Jammeh bereid af te treden en in ballingschap te gaan'

De omstreden Gambiaanse president Yahya Jammeh is bereid af te treden en in ballingschap te gaan. Dit heeft een naaste adviseur van de nieuwe president Adama Barrow vrijdag gezegd tegen het persbureau Reuters. Een Senegalese regeringsfunctionaris heeft de deal bevestigd. De presidenten van Guinee en Mauritanië arriveerden eerder in Gambia om de weggestemde Jammeh ervan te overtuigen zijn taken neer te leggen en over te dragen aan Barrow.

President Adama Barrow wordt beëdigd als president van Gambia, op 19 januari. Beeld null
President Adama Barrow wordt beëdigd als president van Gambia, op 19 januari.

Eerder vandaag was er sprake van een ultimatum om 12 uur vanmiddag. Was Jammeh dan niet vertrokken, zou de interventiemacht van Ecowas in actie komen. Jammeh heeft inmiddels van zich laten horen en gevraagd aan Ecowas om de deadline te verlengen tot 4 uur vanmiddag.

Eerder zei Marcel Alain de Souza van Ecowas: 'Als hij op het middaguur niet heeft ingestemd met zijn vertrek, dan zullen we echt militair interveniëren.' De operatie 'Red de Democratie' van Ecowas heeft in totaal zo'n zevenduizend militairen tot haar beschikking, met deelnemers uit Senegal, dat de operatie leidt, Nigeria, Ghana, Togo en Mali.

Gisteren aan het einde van de middag, vrijwel onmiddellijk nadat Adama Barrow in de Gambiaanse ambassade van de Senegalese hoofdstad Dakar was geïnstalleerd, trokken de eerste pantserwagens en andere voertuigen met militairen van Ecowas de grens tussen Senegal en Gambia over. Zij ondervonden geen verzet. Inmiddels hebben zij de buitenwijken van de hoofdstad bereikt.

'Domme strijd'

Het hoofd van de Gambiaanse krijgsmacht, Ousman Badjie, is gisteravond op straat gezien, dansend met burgers die de inauguratie van Barrow vierden. Badjie had eerder al laten weten niet van plan te zijn om zijn naar schatting 2.500 militairen op te offeren voor een 'domme strijd' tegen de veel sterkere interventiemacht.

Daarmee is Jammeh aangewezen op zijn even trouwe als kleine Nationale Garde, die voor een groot deel bestaat uit militairen die etnisch verwant zijn met de man die Gambia de afgelopen 22 jaar op vaak wrede wijze heeft bestuurd. Jammeh heeft ook jonge huurlingen uit omringende landen geronseld, maar hun sneuvelbereidheid is waarschijnlijk miniem.

Yahya Jammeh is dus nog in Gambia, maar laat niet van zich horen. Wel is bekend geworden dat hij alle leden van zijn kabinet die nog niet waren afgetreden of zelfs gevlucht, heeft ontslagen. Jammeh zou van plan zijn een geheel nieuwe ploeg te benoemen. Maar dat is op dit moment enkel nog symboolpolitiek.

Ook in Afrika geen echte vrienden meer

Donderdag nam de Veiligheidsraad van de VN unaniem een resolutie aan die Ecowas toestemming geeft al het nodige in het werk te stellen om mogelijk te maken dat Adama Barrow als wettig gekozen president zijn ambt kan vervullen. De V-raad geeft de voorkeur aan een 'politieke oplossing', maar zal militair optreden van Ecowas niet veroordelen.

De afgelopen weken hebben aangetoond dat Yahya Jammeh ook binnen het Afrikaanse continent geen echte vrienden meer heeft. De Afrikaanse Unie had al eerder laten weten hem vanaf donderdag niet langer als president te erkennen. Landen als Botswana en Zuid-Afrika brachten individueel eenzelfde boodschap nog eens over.

Een groep Gambiaanse mannen kijkt naar de inauguratie van president Barrow op televisie. Beeld null
Een groep Gambiaanse mannen kijkt naar de inauguratie van president Barrow op televisie.

De kans dat Gambiaanse burgers zich voor hem sterk zullen maken, is eveneens zo goed als nul. De grote en sterke buurman Senegal, van wie veel inwoners etnisch verwant zijn met Gambianen, is bij lang niet iedereen geliefd. Maar de afkeer van Yahya Jammeh is nog veel groter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden