Recept

Gamba's met romesco

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gamba's met romesco (voorgerecht voor 8 personen).

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Jezus, wat is dit? Het lijkt wel een fossiel, man. Kun je dit eten? Zomaar wat opmerkingen van mijn vrienden terwijl ze zich met z'n allen over het schaaltje dampende eendenmosselen bogen dat ik aan het zwembad serveerde, in de Catalaanse oktoberzon.

Eendenmosselen zijn zeediertjes die officieel tot de kreeftachtigen behoren, maar als mosselen tegen de rotsbanken van de Spaanse kust groeien. Het oogsten schijnt een levensgevaarlijke klus te zijn - iets met ruige kerels die bij volle maan de woeste zee moeten trotseren met het risico op de rotsen te pletter te slaan - wat een aardig verhaal is om de prijs flink op te drijven.

Marcus Huibers. Beeld Studio V
Marcus Huibers.Beeld Studio V

En inderdaad, ze zien er allesbehalve eetbaar uit. Een soort klompvoetjes met een rubberachtig slurfje eraan, dat je eraf moet breken om bij het roze vlees te komen. Olifantenpoten was misschien een betere naam voor ze geweest.

Maar sakkerju, wat smaken deze prehistorische gedrochtjes lekker zeg, tussen oesters en scheermessen in. Ik kocht ze op de vismarkt van Palafrugell, bij wijze van experimenteel borrelhapje en kookte ze even in visbouillon. De ene helft van ons gezelschap slingerde de staafjes gulzig door de aioli, de andere helft keek met afgrijzen naar het tafereel. Net als de Catalanen waren we tot op het bot verdeeld. Gelukkig kreeg ik met gamba's en romesco, een Catalaanse klassieke saus, de boel snel weer op de rails.

Bereiding

Maak eerst de saus. Fruit de ui en de rode peper in wat olijfolie. Doe de tomaat en de laurier erbij en laat zachtjes pruttelen.

Rooster de amandelen en de knoflook in wat olie, totdat de amandelen goudbruin kleuren. Doe ze met het geroosterde brood in een mengbeker, voeg een scheutje heet water toe, en pureer met de staafmixer tot pasta. Doe dit mengsel bij de tomatensaus, en roer goed door.

Voeg de azijn toe en controleer op zout. Proef ook of de saus pittig genoeg is, voeg desgewenst wat tabasco of chilipeper toe.

Bestrooi de gamba's met zout en bak ze met een royale scheut olie in een wok, totdat alle garnalen roze kleuren (dat duurt een minuut of 6).

Bestrooi de saus met peterselie en serveer met de garnalen en knoestig brood. Een glas droge sherry past er goed bij.

volkskeuken@volkskrant.nl

Gamba's romesco. Beeld Marcus Huibers
Gamba's romesco.Beeld Marcus Huibers

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd
1 rode peper, gehakt
Olijfolie
6 gepelde tomaten (blik)
3 laurierblaadjes
60 g blanke amandelen
4 teentjes knoflook, in plakjes
1 geroosterde snee brood (wit), in stukjes
3 eetl. witte wijnazijn
Zout
1 kilo gamba's
Platte peterselie, gehakt

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden