Galjaard: Paars trekt te weinig uit voor zorg

PvdA, VVD en D66 willen de komende vier jaar veel te weinig geld besteden aan de zorgsector. Zelfs de groei van 2 procent die de drie partijen de gezondheidszorg willen toestaan, is bij lange na niet genoeg om de werkelijke kosten te dekken....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Galjaard bekritiseerde niet alleen de zijns inziens magere groei van het zorgbudget, hij haalde ook flink uit naar het ministerie van Volksgezondheid, dat hij 'zwak functioneren' verweet. 'Ik heb geen hoge pet op van de ambtenaren op Volksgezondheid. Als je daar om vijf uur loopt, zijn de gangen leeg.'

Volgens Galjaard is er de komende jaren in de volksgezondheid een veel grotere groei van de uitgaven te verwachten dan de drie beoogde regeringspartijen nu vrezen. Met name de kosten van geneesmiddelen zullen almaar hoger worden, voorspelde hij.

PvdA, VVD en D66 maken zich over dat aspect zorgen, en hebben een pakket maatregelen klaarliggen om die trend tegen te gaan. Zo willen ze onder meer dat ziekenfondsen eigen apotheken beginnen. Volgens Galjaard is het echter onvermijdelijk dat de medicijnkosten blijven stijgen, zelfs bij stevig ingrijpen van de overheid.

De komende jaren zal de geneeskunde zich ontwikkelen tot een 'voorspellende geneeskunde', denkt hij. Patiënten wachten niet meer tot ze klachten krijgen, maar zullen afgaan op voorspellingen van artsen die zeggen voor welke ziekten ze aanleg hebben. Het medicijngebruik zal daarop worden afgestemd. 'Deze medicalisering van de samenleving is onvermijdelijk', voorspelde de Rotterdamse hoogleraar. Volgens Galjaard is het hoognodig dat een nieuw kabinet een staatscommissie benoemt, die het probleem gaat bestuderen.

Overigens zijn er de afgelopen tientallen jaren al diverse bijzondere commissies ingesteld, die plannen moesten bedenken voor de gezondheidszorg. Maar de oplossingen die zij bedachten, stuitten steeds op te grote politieke weerstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden