Galeriehouder voor de kunst, niet de verkoop

Erik Bos, galeriehouder in Den Haag, was een ware kunstliefhebber die jonge kunstenaars introduceerde en de drempel graag laag hield. Hij werd 61 jaar.

Erik Bos

Zijn grote kracht als galeriehouder was zijn charme en integriteit. Hij drong bezoekers nooit schilderijen op. Ze moesten de kunst op waarde schatten. Daarom kwamen particuliere verzamelaars en museumdirecteuren graag bij zijn galerie in Den Haag. Bij Nouvelles Images, de oudste en een van de grootste galeries voor hedendaagse kunst, hoefde niemand drempelvrees te hebben.

Benno Tempel van het Haags Gemeentemuseum was lovend over hem. 'Erik Bos was niet iemand die me in de nek zat te hijgen: dit moet je kopen. Dan zegt een galeriehouder bijvoorbeeld: 'deze kunstenaar lijkt op Mondriaan, dus die moet het Gemeentemuseum hebben'. Dan is mijn antwoord al: 'Mondriaan was beter en die hebben we al.' Bij Erik kon je gewoon rondlopen, een praatje maken en weer gaan.'

Erik Bos overleed 12 december aan de complicaties van longkanker. Hij was verzwakt, omdat in januari vorig jaar deze ongeneeslijke vorm van kanker bij hem was geconstateerd, nadat hij vanwege dikke voeten naar een specialist was verwezen. Het was voor hem een verrassende diagnose, omdat hij nooit had gerookt.

Van medelijden wilde hij niets weten. Zijn enige doel was de galerie zo goed mogelijk achterlaten en zijn werk voltooien. Tot aan het einde van zijn leven heeft hij gewerkt aan zijn boek LOSKIJKEN, dat volgende maand verschijnt. Met pillen tegen de pijn hield hij zich overeind. Hij richtte zelfs nog een fonds op dat het voor het Haags Gemeentemuseum mogelijk maakt nog tien jaar fotografie aan te kopen. Zijn motto was 'elke dag is een geschenk dat je moet durven uit te pakken'. Erik was een rasoptimist, bleef niet hangen in het verleden en was genereus voor anderen.

'Ik leef iedere dag nog met plezier, ik werk, geniet van eten en van het contact met mijn vrienden. Het is heerlijk om de regie in handen te hebben en de dingen achter te kunnen laten zoals ik dat graag wil. Eerst vreesde ik niet genoeg tijd te hebben, maar nu denk ik dat het allemaal gaat', zei hij in november in een interview met NRC Handelsblad.

Bos werd geboren als zoon van een directeur van een zuivel-fabriek in Veghel en studeerde Engelse taal- en letterkunde en politicologie in Nijmegen. Daarna volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem. Bos was mede-oprichter van Galerie Goem in Nijmegen. In 1989 werd hij als opvolger van Ton Berends directeur van Galerie Nouvelles Images in Den Haag. Toen hij de galerie overnam, was het vooral de expositieruimte van kunstenaars op leeftijd: Armando, Jef Diederen, Ger Lataster, Lucebert en Kees Verwey. Geleidelijk introduceerde Bos een nieuwe lichting jonge kunstenaars, zoals Michael Raedecker, David Bade en Hamid El Kanbouhi. Ook het verkopen van kunst veranderde. Steeds meer kunstenaars wilden geen exclusieve relatie met één galerie. Klanten oriënteerden zich steeds vaker op internet. Desondanks trekt Nouvelles Images wekelijks nog minstens zestig bezoekers. Bos was zelf ook een groot verzamelaar. Zijn collectie bestond voor een aanzienlijk deel uit werk van kunstenaars die hij in de galerie vertegenwoordigde. Hieruit sprak zijn loyaliteit aan deze kunstenaars. Hoewel hij een huis had op Bali, ging hij zelden op vakantie.

Bos was daarnaast tien jaar voorzitter van de Galeriebond Nederland en publiceerde twee kunstboeken. Na Insomnia in 2010 zal nu nog LOSKIJKEN verschijnen, een boek waaraan hij vierenhalf jaar heeft gewerkt. Het is een boek over de tijdelijkheid en de eeuwigheid van de kunst, zoals dat ook geldt voor het leven en de dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden