Galapagos ten onder aan toerisme

President Rafael Correa van Ecuador heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de Galapagoseilanden. Volgens Correa zijn de Galapagos ten prooi gevallen aan complete anarchie, die het voortbestaan van een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld regelrecht bedreigt....

Per decreet heeft Correa verklaard dat de eilanden in een ‘risicosituatie’ verkeren, die vraagt om absolute prioriteit voor het bewaren van de biodiversiteit. De eilandengroep met de status van provincie op 1000 kilometer uit de kust van Ecuador verkeert in een ‘ernstige institutionele, sociale en milieucrisis’.

Het bestuur heeft gefaald omdat het zich steeds meer de wet liet voorschrijven door de toeristenindustrie. Milieuorganisaties waarschuwen al jaren dat de ongebreidelde groei van het toerisme kan leiden tot de ondergang van het natuurreservaat.

De aanleiding voor het decreet is de heftige aanvaring vorige week tussen bewakers van het Nationale Park Galapagos en leden van de marine van Ecuador, die zich bleken toe te leggen op het illegaal vissen in de wateren rond de eilanden en het zonder vergunning organiseren van toeristische trips. Correa ontsloeg een aantal officieren van de militaire basis op het eiland Baltra en diende een strafklacht in tegen de directrice van het nationale park, die zich door de marinemensen zou hebben laten omkopen.

De president onderzoekt de mogelijkheid tot het volledig opschorten van de uitgifte van nieuwe vergunningen voor de toeristensector en verblijfsvergunningen.

De archipel van dertien eilanden met zijn ‘prehistorische’ inwoners vormde de basis voor de evolutietheorie van Charles Darwin, die het gebied in 1835 bezocht. De eilanden herbergen tal van dier- en plantsoorten die nergens anders ter wereld zijn te vinden, zoals de zee-iguana’s en de eenden met blauwe poten. Die worden in toenemende mate bedreigd door het massatoerisme, de kolonisten die hotels bouwen in beschermde gebieden, de illegale vissers en de dierenhandelaren. De Galapagos zijn hard op weg een ecologisch pretpark te worden, dat jaarlijks door circa 150 duizend toeristen wordt bezocht.

Wetenschappers en milieuactivisten maken zich vooral zorgen over Isabela, het grootste eiland, omdat het langzaam maar zeker wordt ‘geürbaniseerd’. In de jaren zestig woonden op de Galapagos vierduizend mensen, nu zijn dat er meer dan twintigduizend, naast zo’n zesduizend pendelaars die leven van het toerisme.

Puerto Ayoro op het eiland Santa Cruz, de grootste stad van de archipel, wordt klaargestoomd voor een bevolking van vijftienduizend zielen. Behalve de bouw van hotels heeft ook het plan voor de bouw van een brug van Baltra, waar het enige vliegveld is, naar Santa Cruz tot grote ophef geleid.

Een van de kwalijkste gevolgen van de kolonisering en het massatoerisme is de toename van niet-inheemse diersoorten. De geitenpopulatie is een regelrechte plaag. De eilanden hebben niet alleen een invasie ondergaan van moedwillig meegebrachte dieren als geiten, varkens en katten, maar ook minder vriendelijke soorten als ratten, mieren, vliegen en meer recent de mug die knokkelkoorts veroorzaakt. Die zijn stuk voor stuk met de opdringerige mens mee gelift en vormen nu een fikse concurrentie voor de lokale fauna.

Vorige maand klaagde Francesco Bandarín, de directeur van het Centrum voor het Werelderfgoed van de Unesco, dat de wetten om Galapagos te beschermen alleen op papier bestaan. ‘Geen enkele ervan wordt nageleefd. Alle aanbevelingen die wij in de jaren negentig hebben gedaan, zijn genegeerd. De eilanden zijn ernstig in gevaar. Je kunt niet doen alsof dit de Canarische Eilanden zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden