GAK stoot half miljard aan kantoren af aan beursfonds Capa City

Het vastgoedfonds Capa City Realty, het vroegere Ravast, gaat waarschijnlijk een grote klapper maken. Het Zweeds-Nederlandse fonds onderhandelt met het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) over de overname van het grootste deel van diens onroerend goed....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het gaat om een portefeuille van ongeveer een half miljard gulden, die bestaat uit 38 gebouwen met een vloeroppervlakte van 235 duizend vierkante meter, vooral districtskantoren. Daaronder vallen onder meer het hoofdkantoor in de Amsterdamse wijk Bos & Lommer en kantoren in Rotterdam en Rijswijk. De kleinere regiokantoren vallen buiten de transactie. Volgens een woordvoerder van het GAK is het de bedoeling dat ze worden verkocht.

Beide partijen denken de transactie voor het einde van het jaar afgerond te hebben. Het bestuur en de aanesloten bedrijfsvereniingen moeten de verkoop nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat de uitvoeringsinstellingen van het GAK straks huurder van de panden worden.

Capa City wil de transactie deels in contanten, deels in aandelen voldoen. In principe hanteert het fonds de formule 60 procent van de transactie in contanten te betalen en 40 procent in aandelen te voldoen. Probleem is echter dat het GAK een te grote aandeelhouder zou worden. 'We willen het GAK maximaal voor 40 à 45 procent laten deelnemen', zegt een woordvoerder van het fonds. 'Dus misschien valt er iets te verzinnen als convertibele obligaties, rentedragend papier dat op termijn in aandelen kan worden omgewisseld.'

Via eenzelfde soort constructie kwam begin dit jaar aannemer NBM-Amstelland bij het vastgoedfonds binnen. Dat bedrijf is nu voor 27 procent aandeelhouder. InterIkea, het beleggingsvehikel van het Zweedse Ikea-concern, heeft een belang van 28 procent. Verder zijn de aandelen over de markt verspreid.

Het GAK praat al enige tijd met Capa City, nadat eerder ook gesproken werd met andere kandidaten. De verkoop vloeit voort uit de 'ontvlechting' van de bedrijfsverenigingen en de uitvoeringsorganisaties die nu nog beiden deel uitmaken van het GAK. Volgens de plannen van het kabinet komen de besturen van de bedrijfsverenigingen los te staan van de uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid. Hierdoor is het in de toekomst minder vanzelfsprekend dat de bedrijfsverenigingen voor hun administratie aankloppen bij het GAK.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden