GAK/GMD negeert actie tegen WAO-wet

De hoofddirectie van GAK/GMD heeft haar medewerkers verboden deel te nemen aan manifestaties van de vakbonden tegen de WAO-keuringen. De vakcentrales FNV, CNV, MHP en AVC beginnen vandaag met een actiecampagne tegen de nieuwe WAO-wetgeving....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In verschillende plaatsen worden vandaag bijeenkomsten georganiseerd. Op een aantal daarvan zijn ook directeuren van GAK/GMD uitgenodigd om het keuringsbeleid toe te lichten. Zij mogen echter niet komen van hun superieuren.

Volgens de hoofddirectie zijn de actiebijeenkomsten niet 'het geëigende platform om het GAK/GMD-beleid uit te dragen'. Functionarissen die toch gevolg willen geven aan de uitnodiging van de bonden, moeten een vrije dag opnemen.

De vakcentrales gaan de komende maanden opnieuw actie voeren tegen de WAO. Zij willen dat de WAO-herkeuringen worden stopgezet en de normen voor nieuwe arbeidsongeschikten enigszins worden versoepeld. Daarnaast moet er werk worden gemaakt van preventie en reïntegratie van WAO'ers.

De acties richten zich vooral op de bestaande WAO'ers. Bij de invoering van de nieuwe WAO-wetgeving was beloofd dat deze groep zou worden ontzien. Maar die belofte is een 'farce' geworden, aldus FNV-voorzitter Stekelenburg. Door herkeuringen verliest ruim 40 procent van de WAO'ers zijn uitkering.

De vakcentrales hebben minder moeite met strengere keuringen voor nieuwe WAO'ers. Voor deze groep willen zij alleen de scherpe kantjes van de wetgeving afhalen. Ook de verlaging van de WAO-uitkeringen, vier jaar geleden het voornaamste actiepunt, staat niet meer ter discussie.

Stekelenburg beschuldigde de werkgevers van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' in hun verzet tegen de boete die zij krijgen als een werknemer in de WAO gaat. Hij noemde dat 'stuitend' in vergelijking met het geringe animo van de werkgevers om iets te doen aan preventie en reïntegratie van WAO'ers.

De hoogste rechter haalde onlangs een streep door een aantal WAO-boetes. Het kabinet heeft al besloten de malus volgend jaar af te schaffen. Volgens Stekelenburg moet daar iets tegenover staan. 'Het zou van de gekke zijn als de boete voor werkgevers wordt afgeschaft, terwijl voor individuele WAO'ers de gevolgen van de herkeuring gewoon doorwerken.' De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de WAO-keuringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.