Gachte redactie

De voorpaginafoto van 25 juni waarop Obama en Medvedev aan een veel te klein tafeltje samen een hamburger eten, baart mij zorgen....

Ruud VerkuijlenHilversum Ferd RaaijmakersLierop Peter van HoeselRoterdam hoogleraar bestuurskunde Nicki de Kler en Groningen

Ruud Verkuijlen, Hilversum

Pluk de Dag
vanochtend na het ontbijt/

ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,/

dat het deksel van een middelgroot potje marmite/ (het 4 oz net formaat)/

precies past op een klein potje heinz sandwich spread//

natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd/ of het sandwich spread-dekseltje/

ook op het marmite-potje paste//

en jawel hoor: het paste eveneens

Aan dit gedicht van Cees Buddingh’ moest ik denken toen ik het prachtige afscheidsinterview met Pieter Broertjes las (Magazine, 26 juni). Daarin laat de eerste foto ons zien hoe hij zijn volkorenboterham besmeert met Marmite (het geheim van zijn scherpe geest wellicht). Ik hoop dat hij nog veel mooie dagen mag plukken en dat wij nog lang van zijn pennevruchten kunnen genieten.

Ferd Raaijmakers, Lierop

Positief bezuinigen
Bezuinigen op overheidsuitgaven hoeft geen vervelende gevolgen te hebben als de kans wordt gegrepen om het overheidsbeleid sterk te vereenvoudigen. Eenvoudig beleid leidt niet alleen tot beduidend lagere kosten bij de overheid, maar ook tot beduidend lagere kosten voor bedrijven en burgers.

Zo zou je kunnen overwegen de vele honderden subsidieregelingen voor het bedrijfsleven af te schaffen. De kosten zijn hoog en de maatschappelijke effecten gering. Verreweg de meeste bedrijven maken er helemaal geen gebruik van, omdat het te veel moeite kost om de subsidie binnen te slepen.

Door landbouwsubsidies af te schaffen en ontwikkelingslanden toegang te bieden op de Europese markt wordt effectiever ontwikkelingshulp geboden dan middels projecten die onder deze noemer worden uitgevoerd. Het legaliseren van softdrugs leidt tot minder kosten bij politie en justitie, lagere kosten in de zorgsector, extra belastinginkomsten en een lagere criminaliteit.

Milieumaatregelen in het begin van de productieketen zijn goedkoper en effectiever dan milieumaatregelen aan het eind van de keten. Milieusubsidies aan consumenten bijvoorbeeld zijn duur en veel minder effectief. Bemiddeling van werkzoekenden kan veel goedkoper en effectiever middels grootschalige regionale aanpak, waarbij in een kort tijdsbestek een groot aantal bedrijven en een groot aantal potentiële werkzoekenden wordt bezocht.

Zo zijn er op alle beleidsterreinen positief werkende bezuinigingen mogelijk. Daardoor kan het volledige bedrag van 30 miljard worden bezuinigd. Een stevige regering die deze weg durft in te slaan, zal op steun van de kiezers kunnen rekenen.

Peter van Hoesel, Roterdam hoogleraar bestuurskunde

Niemandsland
Het ministerie van VROM vindt onder meer Friesland, Zeeuws-Vlaanderen en Groningen geschikte locaties voor grootschalige windmolenparken (Binnenland, 22 juni). Niet geschikt zijn onder meer de Veluwe en de duinen, locaties ‘waar men zich in the middle of nowhere kan wanen’.

Als je je ergens in niemandsland kunt wanen, dan toch wel in de eerstgenoemde provincies. Op mijn wandelingen over het Groninger platteland kom ik vaker hazen, vogels, schapen en reeën tegen dan mensen. Ik vrees dat de locatie van het VROM (Den Haag) verreweg de meeste invloed heeft gehad op de invulling van dit plan. Voor een lekker ommetje op zondagmiddag blijf je immers dicht bij huis. Hordes mederecreanten kun je dan nog door de vingers zien, maar ontsierende en luidruchtige windmolens – nee, dat gaat te ver. Zet die dan maar in de achtertuin, nog voorbij het schuurtje.

Nicki de Kler, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden