Gaat ze nog door of stopt ze ermee?

Voor de Spelen bekende Anky van Grunsven dat ze nog geen aardappel kan koken. Hoe het elektrische fornuis thuis in Erp werkt, ontdekte ze vorig jaar pas....

In Hongkong kreeg ze dinsdag wederom de bevestiging waarnaar ze weer vier jaar was blijven zoeken. Er was uiteindelijk niemand die aanspraak mocht maken op het goud, de derde titel op rij voor de 40-jarige succesamazone die in 1988 debuteerde met de 26ste plaats, nog op de rug van Prisco.

Met haar achtste olympische medaille evenaarde ze het record van Inge de Bruijn. Of Van Grunsven van plan is de zwemster voorbij te gaan als de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden, werd dinsdag niet duidelijk. Er werd vanuit bepaalde hoeken wel op een zeker antwoord gehoopt.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine plaatste na de uitkomst van de wedstrijd direct een stuk op de site waarin een eerdere uitspraak van Van Grunsven nog eens werd aangehaald. Tegen de internationale pers had ze zich laten ontvallen dat haar olympische carrière in China zou eindigen. In Duitsland was de vlag uitgegaan.

Er bleek wellicht te vroeg gejuicht. ‘Natuurlijk gaan we door’, zei bondstrainer Sjef Janssen onomwonden toen de buit binnen was. Hij rekende voor dat Salinero bij de WK in Kentucky in 2010 ‘pas’ 16 jaar is. Bij de volgende Spelen in Londen, zou het paard even oud zijn als Bonfire toen Van Grunsven met goud delven begon in Sydney, 2000. ‘Dat moet kunnen’, oordeelde Janssen.

De trainer wilde in elk geval niet degene zijn die over het lot van zijn vrouw besliste. Maar zijn gevoel zei dat Van Grunsven ‘onder bepaalde voorwaarden’ wil doorgaan tot Londen. Als Salinero nog fit genoeg is of zich een even kansrijke vervanger voor goud aandient. Tot een recreant wil de sportvrouw niet afglijden.

De discussie over de toekomst kreeg geen einde. Na afloop van het toernooi herhaalde Van Grunsven dat ze over twee jaar in Amerika haar laatste wedstrijd rijdt. Ze acht het de hoogste tijd meer energie in het moederschap steken, omdat ze Yannick van 3 en Ava Eden (bijna anderhalf) niet nog jaren ‘kan blijven meeslepen’.

Maar een leven buiten de schijnwerpers vindt ze ook moeilijk voor te stellen. Ze moet er niet aan denken dat anderen met de eer gaan strijken als zij er niet meer bij is. Janssens reactie, en die van de bond, lagen in de trant van: eerst zien, dan geloven.

De records die lonken, zullen haar elk geval niet over de streep kunnen trekken. Het is het plezier dat Van Grunsven nog steeds drijft, en de absolute wil om de beste te zijn. Ze refereert nog vaak aan haar prestatie bij Indoor Brabant, twee jaar geleden. Zelfs nadat ze er een wereldrecordscore had gevestigd van 87,9 procent, kon ze verbeterpunten vinden. Ze noemt zichzelf ‘niet snel ontevreden’, maar gezond kritisch.

In de Hongkong Jockey Club was er geen reden het eigen optreden aan een nadere inspectie te onderwerpen. Het ging misschien te ver om te zeggen dat ze het goud in de schoot kreeg geworpen. Maar toen ze vernam hoe Isabell Werth haar paard Satchmo voor de tweede keer zag blokkeren bij een onderdeel dat zwaar telt, kon ze bijna op haar lauweren rusten.

‘Dat haalde de druk eraf’, zei ze. Risico’s nemen om de lichte achterstand op Werth in te halen, hoefde niet meer. De score van 82,4 procent – gemiddeld 78,68 – was ruim voldoende om haar Duitse rivale naar het zilver te verwijzen. Werth zelf had na haar eigen kür genoeg gezien en wachtte de einduitslag al niet meer af.

Als het goud van Sydney het ‘allermooiste’ was en dat van Athene ‘het alleremotioneelste’, was haar meest recente succes de titel waarvoor ze het diepst had moeten gaan. ‘Dit nooit meer’, was het eerste dat ze zei toen het juryoordeel was geveld. Nooit had ze in haar vijftienjarige carrière aan de top zo onder druk gestaan.

‘Verschrikkelijk’, noemde ze het de afgelopen dagen. De rol van topfavoriet had voor het eerst als een loden last op haar gewerkt. ‘Eigenlijk zijn de Spelen helemaal niet zo leuk’, zei ze over de krachttoer om met een levend dier toe te werken naar het grootste piekmoment van allemaal.

Janssen bleek de relativerende factor achter de schermen. Hij herhaalde dat er ‘altijd wel wat is op de Spelen’. Hij noemde de stress tegelijk de moeite waard. ‘Want aan het einde komt het altijd weer goed met ons.’

Anky van Grunsven heeft met Salinero opnieuw goud gewonnen op de Olympische Spelen dressuur. Het is de derde keer op rij dat Van Grunsven goud wint. (AFP) Beeld AFP
Anky van Grunsven heeft met Salinero opnieuw goud gewonnen op de Olympische Spelen dressuur. Het is de derde keer op rij dat Van Grunsven goud wint. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden