Gaat Volkert van der G. dit keer wel definitief met verlof?

Nu de hoogste penitentiaire rechter heeft geoordeeld dat de bezwaren van staatssecretaris Teeven (Justitie) tegen het proefverlof van Volkert van der G. niet overtuigend zijn, is het zeker dat Volkert van der G. 'op afzienbare termijn' met proefverlof gaat. Wel moeten er een aantal veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven geeft een reactie op het nieuws over het proefverlof van Volkert van der G. Beeld anp

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedagt impliceerde vandaag dat Teeven nog kan weigeren het besluit uit te voeren. In dat geval kan Van der G. een kort geding tegen de staat aanspannen. Zover zal het niet komen. Een woordvoerder van de RSJ benadrukt dat de uitspraak bindend is. 'De hoogste penitentiaire rechter heeft zich uitgesproken en ook de staatssecretaris moet daar gevolg aan geven.' Een woordvoerder van Teeven liet al weten dat de uitspraak 'weinig ruimte laat' en dat hij 'heeft te volgen'. Ook premier Rutte zei dat de beslissing 'onherroepelijk lijkt' en dat uitspraak van de rechter nu moet worden uitgevoerd.

Dit betekent dat Van der G. 'op afzienbare termijn' maar uiterlijk op 1 februari 'een eerste stap in de vrije samenleving kan zetten'. Zijn eerste verlof bestrijkt een volle dag. Daarna moet hij nog minstens drie keer een verlof krijgen van minstens 36 uur. Voordat Van der G. vrij wordt gelaten moeten wel een aantal maatregelen worden genomen, zoals strikte geheimhouding over de dag van het verlof, gebruik van een alternatief verlofadres en 'het treffen van meer specifieke beveiligingsmaatregelen ter verhulling van klagers identiteit, uiterlijk en verblijfplaats'. 'Deze lijst maatregelen is waarschijnlijk niet uitputtend', zo schrijft de rechter.

Gebruik maken van internet
Teeven moet ook zo snel mogelijk beginnen met het door hem voorgesteld reïntegratieplan. Van der G. zou maximaal zes keer de gelegenheid krijgen om een periode van zestig uur zonder toezicht in een 'logeerhuis' binnen de gevangenismuren te verblijven. Daarnaast mag hij meer contacten met de buitenwereld leggen en moet Teeven 'het toegezegde overleg over de uitbreiding van de mogelijkheden van de klager (Van der G., red.) om van het internet gebruik te maken' zo snel mogelijk uitvoeren.

Alle veroordeelden in Nederland komen in principe in het laatste jaar van hun detentie in aanmerking voor verlof. Volkert van der G. vroeg daarom in februari proefverlof aan, maar zijn gevangenisdirecteur wees het verzoek af. Staatssecretaris Teeven sloot zich bij dit besluit aan. Daarop stapte Van der G. naar de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), die hem gelijk gaf en vond dat Teeven een nieuw besluit moest nemen. Op 11 oktober liet Teeven ten overstaan van de pers weten dat hij een verlof niet goed zou keuren, onder meer omdat dit onrust in de samenleving zou veroorzaken. Van der G. ging weer in beroep en vandaag oordeelde de beroepscommissie van de RSJ dat de bezwaren van de bewindsman niet overtuigend genoegd zijn.

Staatssecretaris Teeven op 11 oktober tijdens een persconferentie op zijn departement. Teeven gaf een toelichting op het besluit Volkert van der G. geen proefverlof te verlenen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden