Gaat u er in 2015 op vooruit?

2015 wordt het jaar van de ingrijpende hervormingen. Iemand die werkt zal daardoor meer overhouden, maar dat kan per individuele situatie verschillen. Lees dus vooral de bijsluiter!

Beeld Claudie de Cleen

Werken zal lonen. Dat is kort maar krachtig de samenvatting van een paar ingrijpende wijzigingen die het kabinet in 2015 doorvoert. Hoe pakt dat uit voor wie vanuit de bijstand of de WW de arbeidsmarkt opgaat? En hoe zit het met de koopkracht voor wie al een baan heeft?

Wie werkt gaat er qua inkomen inderdaad op vooruit. Maar lees vooral eerst de bijsluiter: een verhaal over loonstrookjes, koopkracht en puntenwolken blijft altijd een verhaal van gemiddelden. De lichte inkomensgroei - 0,75 procent voor mensen met een modaal jaarsalaris van 35 duizend euro - verdampt voor wiens koelkast kapot gaat.

Veel hervormingen, bijvoorbeeld die van de kindregelingen, gaan gepaard met bezuinigingen. En de zorgtoeslag voor de echte minima gaat weliswaar iets omhoog (met partner: 7 tot 12 euro per maand), maar wordt sneller afgebouwd voor wie meer dan het minimumloon verdient (minus 17 tot minus 41 euro per maand). Aan de andere kant, wie een baan heeft en samenwoont met een zzp'er kan meer te verbrassen hebben als die een extra, en goedbetaalde, klus binnensleept. Kortom, de individuele situatie maakt het verschil.

Beeld De Volkskrant

Aan het werk vanuit de bijstand

Gedachteloos de betaalspecificatie openmaken kan een bijstandsmoeder deze maand maar beter niet doen. Met een inkomensachteruitgang van 21,25 procent veroorzaakt dat ongetwijfeld een schok. Eenvijfde van het inkomen minder? Ja, dat staat hier echt. Het klopt ook. En het is tegelijkertijd niet waar.

Hoe dat zit? De bijstandsaanvulling voor alleenstaande ouders, 3.200 euro per jaar, wordt afgeschaft. Het goede nieuws is dat die kindertoeslag terugkeert in het kindgebonden budget, dat voortaan los van de uitkering wordt uitbetaald. Deze vooral papieren exercitie moet het aantrekkelijker maken vanuit de bijstand aan het werk te gaan. Want wie inderdaad een baan vindt en daarmee het minimumloon verdient, merkt dat dit niet meer onmiddellijk ten koste gaat van het geld voor de kinderen. Pas wie tegen de 20 duizend euro in het jaar verdient, wordt gekort op dit kindgebonden budget.

Nu nog gaat een alleenstaande ouder met twee kinderen op de buitenschoolse opvang die vier dagen per week gaat werken er 1.000 euro op achteruit. Vanaf morgen gaat deze ouder er 2.100 euro netto op vooruit (zie grafiek Werk moet lonen).

Van de elf kindregelingen blijven er vier over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting (fiscale tegemoetkoming voor extra kosten door combinatie werk en zorg voor kinderen) en de kinderopvangtoeslag. Maar: met deze hervorming bespaart het kabinet 800 miljoen euro op de ruim 10 miljard euro die deze regelingen kosten.

Beeld De Volkskrant

Aan het werk vanuit de WW

Wie in de WW zit moet met ingang van 1 juli eerder een baan accepteren. Nu kan een werkloze een jaar op zoek naar passend werk; vanaf de zomer moet na een half jaar elke baan als passend worden aangenomen. Daar staat tegenover dat het financieel aantrekkelijker wordt gemaakt om vanuit de WW aan de slag te gaan. Wie werk vindt, hoeft niet meer zijn hele loon van de WW af te trekken, maar 70 procent.

Iemand met WW-uitkering van 700 euro die een parttime baan (20 uur) vindt waarmee hij 300 euro verdient, gaat er bijvoorbeeld vandaag nog 50 euro per maand op achteruit. Na 1 juli gaat deze werkloze er 90 euro op vooruit. Dat komt zo: met een halve baan houdt de WW'er nu een halve uitkering over: 350 euro plus 300 euro loon is 650 euro. Vanaf 1 juli mag de werkloze 30 procent van zijn loon (90 euro van 300) houden: daarmee komt zijn inkomen op 700 euro WW plus 90 euro is 790 euro. Dat voordeel komt te vervallen als iemand een baan vindt die meer oplevert dan de WW-uitkering. Denk nog wel om de bijsluiter!

Loze belofte of ...

De werkende kiezer zou er 1.000 euro per jaar bij krijgen, beloofde Mark Rutte in 2012, midden in de economische crisis. De Haagse kaasstolp minus de VVD vindt dat nog steeds een loze verkiezingsbelofte. Maar zet de arbeidskorting op een rij en zie: verspreid over vijf jaar gaat de hardwerkende Nederlander er inderdaad 1.000 euro op vooruit. Althans: bruto. En bij inkomens tot ongeveer 70 duizend euro. Wie met meer dan een ton thuiskomt, houdt dit jaar nog 184 euro korting over. Voor hogere inkomens daalt de korting volgend jaar naar bijna nul. Ook hier geldt: denk om de bijsluiter voor mogelijk individuele tegenvallers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden