Gaat toch goed zo?

De kogelgaten in de bussen hebben roestige randjes, die zitten daar al een tijdje. Ooit zijn de bussen bij een aanslag betrokken geweest, nu mogen ze dienstdoen als barricade, gevuld met zakken. De rode punt in de gele bus, tweede raam van rechts, is dat bloed? Moet je behoorlijk gehard zijn door de oorlog, als je zoiets laat zitten.


De bussen scheiden de strijdende partijen in Aleppo. De stad is de grootste van Syrië, zo'n drie miljoen inwoners, eenvijfde is op de vlucht is geslagen. Aleppo is een van de oudste bewoonde steden ter wereld, misschien wel dé oudste. En tegelijk het economisch centrum van Syrië. Het westelijk deel van Aleppo is in handen van de regeringstroepen, het oostelijk deel in handen van de rebellen.


Aan welke kant is de foto genomen? De gebieden die de rebellen controleren, heeft het regeringsleger zo met granaten en raketten beschoten, puin is alles wat je ervan te zien krijgt. Dan zullen de onbeschadigde huizen aan de overkant niet in handen van de rebellen zijn. Mis. Aan de schaduwen te zien, is rechts het zuiden. Dan moet deze kant het oosten zijn, bezet door Assad en de zijnen. Klopt ook als je kijkt naar wat de mensen bij zich hebben. Aan de Assad-kant heerst voedseltekort, inwoners moeten naar de rebellen om eten te halen. De man met de steekwagen vol voedsel komt deze kant op. Tomaten, net gehaald, worden bij de bus verkocht. Een vrouw met een volle plastic zak keert terug van de rebellenkant.


Zonder risico is het oversteken niet, er zijn sluipschutters actief, vandaar die bussen. Onbegrijpelijk dat ze het verkeer niet wat efficiënter aanpakken. Links kun je ook langs de bus, je ziet drie mannen die kant op gaan. Daar is het veiliger, er is een tentdoek gespannen. Mensen die met spullen terugkomen zijn trager dan mensen zonder. Als zij nu de linkerkant nemen. En deze kant, zonder tentdoek, is dan voor mensen die spullen gaan halen. Zo is iedereen zo snel mogelijk uit het schootsveld.


Veel te westers gedacht natuurlijk. Het gaat toch goed zo? Het ging goed, ja. Drie dagen na het maken van deze foto braken gevechten uit, precies bij deze overgang. Niet tussen rebellen en regering, maar tussen rebellen onderling. Heeft inderdaad weinig zin het bloed in de bus op te ruimen. Als het bloed is. Verkeer regelen slaat ook nergens op.


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden