'Gaat het wel goed bij de politie?'

In de ene regio jagen ze op het 'negroïde uiterlijk', in de andere mishandelen ze een gehandicapte in een rolstoel. Weer verderop juichen ze de inzet van salafisten als ordehandhavers toe. En dit zijn slechts recente voorbeelden van het slechte functioneren van de politie anno 2011. Dat zegt Nausicaa Marbe.

© ANP

Onlangs verscheen een rapport over de politie Zuid-Limburg. De diplomatieke conclusie luidde dat het intellect daar ontbreekt. De vraag rijst inmiddels of dat intellect elders wel functioneert. Alle genoemde misstanden lijken geen incidenten meer, maar dwaze acties binnen een cultuur van willekeur. Vaak wordt de angst uitgesproken dat veiligheidsmaatregelen tot een politiestaat zullen leiden. Maar scherpe maatregelen leiden niet tot terreur. Een willekeurige toepassing ervan, dubieuze praktijken, machtsmisbruik en optredens die tegen het rechtsgevoel van de burger indruisen, doen dat wel.

De politie Utrecht lijkt de ernst van de mishandeling van de gehandicapte inmiddels serieus te nemen, er komt een onderzoek. Maar de politie Kennemerland die illegaal werk bestreed door het achtervolgen van mensen met een donkere huidskleur, lijkt niet te beseffen wat ze aanricht. Doorgaans verwacht je dat de politie het adres is voor aangifte tegen discriminatie. Nu blijkt dat de politie daar juist toe aanzet door gebruik te maken van verklikkende buschauffeurs. Dan kun je op het hoofdkantoor spinnen dat hier de illegaliteit telt en niet het kleurtje, maar de opsporingsmethode spreekt voor zich: volg de zwarte, grote kans dat die niet deugt.

Afkeuren

Geen goed vooruitzicht voor 2012 dat niet een van de verantwoordelijke ministers zich tegen deze praktijk heeft uitgesproken. Een politieke stem had duidelijk moeten maken waar onderzoek in vervolging overgaat - en dat moeten afkeuren. Nu lijkt het idee goedgekeurd dat sommige doelen alle middelen heiligen.

Vanuit eenzelfde gedachte lijkt de politie Haaglanden zichzelf te encanailleren met lokale salafisten. Het korps accepteerde zonder wikken of wegen hulp bij ordehandhaving vanuit de beruchte As-Soennahmoskee. Dat gebeurde in het kader van het project 'Rolmodellen' waarbij de politie door vrijwilligers wordt bijgestaan tijdens de jaarwisseling. Op de site van het project snoeven agenten over spectaculair gedaalde criminaliteit. De burgerparticipatie zal wel spectaculair zijn, maar dit succes lijkt een verkapt failliet. Als je ondanks tweeduizend agenten en de marechausse vooral ouders en imams nodig hebt om de straat rustig te houden, wat stel je als diender dan nog voor?

In dit klimaat acht Den Haag het zinnig salafisten de straat op te sturen met politieportofoons. Het gaat om types die nota bene vooraf voorwaarden stelden, het moest op 'hun manier'. De politie meldt niet of ze die kreet bevraagd hebben. Gepikt hebben ze 't wel. Een verslaggever die vroeg of vrouwen zich hierbij veilig voelen, kreeg van politiewoordvoerder Hoonhout te horen dat dat achteraf beoordeeld zal worden. Typisch een antwoord van iemand die liever ignorant dan waakzaam is. Zou hij ook zo flegmatiek antwoorden als zijn dochter op straat ten prooi viel aan door de politie goedgekeurde moraalridders?

Naïef
Het is de politie kennelijk ontgaan waarom de AIVD salafisten in de gaten houdt: vanwege het belemmeren van vrouwen om zich te ontwikkelen; vanwege antisociale opruiing en het bevorderen van segregatie in de samenleving. Wellicht vinden de politie en burgemeester Van Aartsen met zijn 'vredesboom' (in plaats van kerstboom) dit gedachtengoed passen bij de term 'rolmodel'.

Hoe naïef. Want het zijn juist de Nederlandse moslims, ook orthodoxen, die door hun afkeer en verzet de opmars van salafisten hebben doen afnemen. En het zijn politici met een islamitische achtergrond die zich hebben verzet tegen de komst van de pedo-imam bij deze Haagse moskee, omdat vrouwen zeiden hinder te ondervinden van zijn gedachtengoed. Zo walst Den Haag over een waardevol emancipatieproces van moslims heen, blind voor alle dwang en machtsstructuren in verschillende gemeenschappen.

De salafisten weten er raad mee. Ze hadden nog maar net groen licht gekregen of ze bekroonden zichzelf tot woordvoerders aller moslims en verkondigden een 'boodschap aan zowel de plaatselijke als de landelijke politiek' op internet: 'Als je iets wil bereiken (...) dan zal je moeten samenwerken met de Islamitische Gemeenschap en zijn vertegenwoordigers!'

Alvast een waarschuwing voor 2012. Best mogelijk dat die straks opduikt als slogan van een regiokorps.

Nausicaa Marbe is schrijfster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden