Gaat het om wiet, dan staat D66 alleen in de coalitie

Uw politieke nieuwsbrief

Robert Giebels
Illegale hennepplantjes. Beeld ANP
Illegale hennepplantjes.Beeld ANP

Goedemiddag. Een rookwolk onttrekt vandaag het onderscheid tussen coalitie en oppositie aan het zicht. Het kabinet beloofde experimenten met staatswiet, een diepgevoelde wens van D66. De partij staat alleen in het kabinet, maar kan zich warmen aan de steun van de linkse oppositie.

Verder informeert Baudet zich urenlang over alt-right, groeit de economie, maar blijven de lonen achter en liet minister Koolmees zijn vader een half jaar langer werken.

Hier zijn uw Dagkoersen die u ook dagelijks in uw mailbox kunt krijgen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Experimenten met wiet

In de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is alleen D66 uitgesproken enthousiast over experimenten met gereguleerde wietteelt. Maar die zijn nu eenmaal afgesproken in het regeerakkoord, dus gaan we het 'eerlijk en feitelijk' uitvoeren en evalueren, hoorde Volkskrantverslaggever Remco Meijer de verantwoordelijke ministers Grapperhaus (J&V, CDA) en Bruins (Zorg, VVD) vandaag de Tweede Kamer beloven. Volgend jaar gaat op aan de planning en voorbereiding, in 2019 kan dan de eerste staatswiet worden geteeld en verkocht.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp kreeg in februari dit jaar een initiatiefwetsvoorstel aangenomen voor wietteelt onder overheidstoezicht. De rest van wat nu de coalitie is, stemde daar toen tegen en is eigenlijk nog steeds tegen. 'Als ik 76 zetels had, zou ik morgen alle coffeeshops sluiten', zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Waar de coalitiepartners van D66 met tegenzin akkoord gaan, krijgt de partij dan weer wel de hartelijke steun van de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks.

Bergkamp heeft haar initiatief on hold gezet zolang het komende experiment loopt. Intussen heeft haar beeld van Justitie wel 'barstjes gekregen'. Dat kwam door de Nieuwsuur-primeur over het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie. Hun onderzoeksresultaten werden door de ambtelijke en politieke leiding zo gecorrigeerd dat experimenten met regulering van softdrugs zinloos zouden zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

ONTMOETING VAN DE DAG
Baudet spreekt racist

FvD-leider Thierry Baudet sprak volgens het journalistieke platform De Correspondent vijf uur lang met de Amerikaanse racistische denker Jared Taylor. De auteur van meerdere boeken over rassenverschillen stelt op YouTube dat er een hiërarchie in intelligentie tussen rassen zou zijn. 'Geen probleem voor mij', zegt Taylor over de ontmoeting in het Amstelhotel. 'Ik dacht dat het een probleem kon zijn voor hem.'

'Hem', dat is Baudet. Volgens de politicus moet uit zijn ontmoeting met Taylor niet worden afgeleid dat hij en Forum voor Democratie het met de extreemrechtse ideoloog eens zijn. Het gesprek moet volgens Baudets partij worden geschaard in de categorie 'grondig informeren en visies tot ons nemen'. Dat zou FvD doen 'van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream'. Baudet heeft zich dan wel in de alt-rightbeweging verdiept, hij 'werpt racistische en/of antisemitische denkbeelden verre van zich'.

Taylor was in oktober in Nederland om te spreken op een bijeenkomst van de racistische en antisemitische 'studiegroep' Erkenbrand, die Baudet als 'onze leider' en 'onze jongen' beschouwt. 'Zoek een andere held', reageerde Baudet. Historicus Dirk-Jan van Baar ziet de ontmoeting met Taylor als een teken dat het bij Baudet niet alleen gaat over 'frisse ideeën', maar dat hij ook 'put uit gedachtegoed met een kwalijke geur, van fascisme en racisme'.

Thierry Baudet is volgens EenVandaag Politicus van het Jaar. Beeld ANP/Koen van Weel
Thierry Baudet is volgens EenVandaag Politicus van het Jaar.Beeld ANP/Koen van Weel

VRAAG VAN DE DAG
Waar blijven de lonen?

Economenclubs met afgekorte namen - CPB, DNB, CBS - zijn laaiend enthousiast over de kant die de Nederlandse economie opgaat. Dit jaar groei, volgend jaar meer groei dan verwacht - allemaal boven de kortgeleden voor onmogelijk gehouden 3 procent. Precies 10 jaar geleden kwam dat voor het laatst voor. Daarop volgde de diepste financiële crisis ooit. Na opbloei komt immers onvermijdelijk neergang. Nu ook weer? Vooralsnog gaat het goed, stelt Volkskrantverslaggever Koen Haegens(+). Volgens de statistici van het CBS zijn er geen aanwijzingen voor een ernstige economische afzwakking in de nabije toekomst.

Er is een 'maar': de lonen. Die blijven achter. 'De economische groei is natuurlijk prachtig, maar voor veel mensen voelt het nog steeds niet zo', zei CDA-Kamerlid Slootweg vandaag bij een debat over de overheidsfinanciën. 'Het gaat lekker', meent PVV'er Van Dijck, 'alleen merken de burgers daar helemaal niets van in hun portemonnee.' De lonen stijgen immers minder dan je op grond van de officieel uitgeroepen hoogconjunctuur zou verwachten, stelt rekenmeester CPB. Dat vindt D66'er Van Weyenberg 'zorgwekkend', want er is wel degelijk ruimte voor hogere lonen. D66 wil dat 'werkgevers en werknemers die ruimte pakken' als ze cao's afsluiten.

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financien tijdens het debat over de najaarsnota in de Tweede Kamer. Beeld ANP/Bart Maat
Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financien tijdens het debat over de najaarsnota in de Tweede Kamer.Beeld ANP/Bart Maat

MINISTER VAN DE DAG

Wouter Koolmees nam als D66-Kamerlid mede het initiatief de AOW-leeftijd te verhogen. Zijn vader heeft daardoor een half jaar doorgewerkt na zijn 65ste, vertelt hij vandaag met een schaterlach aan de Volkskrant (+). Verwacht van de nieuwe minister van Sociale Zaken - de eerste van D66-huize - dus niet dat hij ingaat op de eis van de FNV om de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden.

De vakbond wil dat om werknemers te hulp te schieten die een zwaar beroep hebben. Bijvoorbeeld onderhoudsmonteur bij het Rotterdamse vervoerbedrijf RET, zoals Koolmees senior jarenlang was. Junior vindt demotie, deeltijdpensioen en omscholing beter 'om iedereen gezond zijn pensioen te laten halen'. Dan kan de AOW-leeftijd volgens plan door naar 67 jaar. Vanaf 2022 stijgt het verder, gekoppeld aan de levensverwachting van 65-plussers. Koolmees mag dan recht tegenover de FNV staan, hij rekent erop dat hij met de polder tot een pensioenakkoord komt.

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden