Lezersbrieven

Gaat het 'niet goed' met kinderen die een prachtig beroep leren op het vmbo?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 mei.

Mensen werken aan het paviljoen in het Amstelpark, 2014.Beeld Mats van Soolingen / Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Gaat het niet goed als je op het vmbo zit?

Het artikel 'Docenten doelwit boze ouders' las ik met veel respect voor de docenten die onze kinderen zoveel mogelijk willen leren en daarbij ook nog moeten laveren tussen ouders en advies. Maar wat Peter Hulsen, directeur van Ouders & Onderwijs zegt, begrijp ik werkelijk niet: 'Sommige ouders hebben jarenlang van school gehoord dat het goed gaat met hun kind. Als dan blijkt dat het een vmbo-kader advies krijgt, schrikken ze.' Pardon? Gaat het dan 'niet goed' met die kinderen die straks een prachtig beroep gaan leren op het vmbo? Een dergelijke uitspraak doet juist meer kwaad dan goed in de discussie over wat het beste past bij je kind.

Ariane Voet, Gilze en Rijen

Nationale crisis

Blijkbaar vindt Peter Hulsen van Ouders & Onderwijs dat het 'niet goed' gaat met 70 procent van de bevolking, die volgens de CBS 2012-cijfers middelbaar of lager opgeleid is. Dit is een nationale crisis, waar het nobele Ouders & Onderwijs ons hopelijk uit kan gidsen.

Wouter Sotthewes, Den Haag

Wat is echt belangrijk?

Wie wil er nog in het onderwijs, vraag ik mij af na het lezen van het artikel. Ik kan me de irritatie van de docenten voorstellen. Zelf hoorde ik ook het een en ander. Een timmerman, die bij ons een prachtige deur maakte, vertelde dat hij van zijn moeder per se moest doorstuderen. Hij wilde naar de timmeropleiding. Hij vertelde dat hij nog steeds fluitend naar zijn werk ging.

Een kennis die professor is, vertelde dat hij vaak depressief was. Zijn moeder vond hem alleen maar belangrijk als hij hoge punten haalde. Ze werkte de hele dag en had nauwelijks aandacht voor hem.

Ik denk dat er veel van dit soort verhalen zijn. Dus boze ouders kijk eerst naar de echt belangrijke dingen van het leven!

Marie-Louise Cuijpers, Nijmegen

Trots

Ik ben de trotse moeder van een dochter die 4 jaar geleden vmbo-kader advies kreeg en trots op alle studenten die dit jaar een kaderdiploma behalen en doorstromen naar het roc om een mooie beroepsopleiding te volgen. Leve het vmbo.

Felice Plat

Ouders en docenten

Natuurlijk zouden docenten niet het doelwit moeten zijn van boze ouders, maar ik ben blij dat het oordeel van de basisschoolleraar nog niet doorslaggevend was toen onze (dyslectische) zoon naar de middelbare school zou gaan. Zijn juf vond vmbo voor hem meer dan voldoende. Na havo en vwo, met uitstekende cijfers, zit hij nu op de universiteit, waar hij helemaal op zijn plaats is. Soms weten ouders het echt beter dan onderwijzers.

Henny Schouten, Havelte

Mariniers

Ik lees net dat de mariniers geen zin hebben om naar Vlissingen te verhuizen. Ik herinner me hun lijfspreuk omdat wij als stokers daar ook iets mee deden: 'Qua patet orbis', wat zoveel wil zeggen als: 'Zo wijd de wereld strekt.' Overal inzetbaar dus. En nu is Zeeland al te ver voor de jongens en meisjes? Lache!

Wij, heel erg vroeger, voegden daar aan toe 'Serpi la penis', overal de lul. Want als iedereen ging passagieren hadden wij bijvoorbeeld stoomree-bedrijf of reparaties, want de prauw moest natuurlijk wel blijven varen.

Geert Bakker, Louroux de Bouble, Fr.

Statiegeld

Teun van de Keuken beweert dat 80 procent van de Nederlanders voor invoering van statiegeld is op blikjes en flesjes. Wat een enorm aantal.

Helaas ontbreekt bewijsvoering voor deze stelling en heb ik ook de neiging deze te betwijfelen. Waarom denken mensen dat het heffen van statiegeld op blikjes en flesjes een oplossing is voor zwerfvuil? Als mensen te lui zijn om hun blikje of flesje naar de prullenbak te brengen, zouden ze het dan wel voor een luttel bedragje naar de supermarkt brengen? Ik geloof er niets van.

Het terugbrengen van zwerfafval is een kwestie van normen en waarden en lief willen zijn voor ons milieu. Daar moeten we zelf ons best voor doen en niet afwachten wat voor oplossing de industrie verzint!

Petra van der Meer, Houten

Overbevolkingsontkenner

Ralf Bodelier is toegetreden tot de overbevolkingsontkenners. Op zijn reizen door Afrika, China en India, gebieden met een explosieve bevolkingsgroei, zag hij de mensen rijker en gezonder worden. Hij gaat af op persoonlijke indrukken en heeft het volste vertrouwen in de technologie. We zijn immers in staat zeewater te zuiveren tot drinkwater en meer landbouwproducten produceren op minder grond.

Dat klopt allemaal. Maar voor ontzilting is heel veel fossiele energie nodig en de toegenomen landbouwproductie hangt geheel af van het gebruik van aardolie, voor landbewerking en transport, voor kunstmest en pesticiden. Als deze energiebron over een aantal jaren opdroogt, zakt de mondiale landbouwproductie in en is er bij lange na niet genoeg om 10 à 11 miljard monden te voeden.

Maar in feite heeft de technologie het probleem bevolkingsgroei al opgelost. We hoeven ons in principe geen zorgen te maken over voedseltekorten. De oplossing heet pil, condoom of spiraaltje. We moeten er echter wel voor zorgen dat iedereen die middelen gaat gebruiken.

Jan van Weeren, Velp

Vermijd stigmatiserende taal

In Opinie wordt ervoor gepleit te stoppen met het wegzetten van mensen door labels te gebruiken. Ik voeg daar aan toe: 'Stop met het gebruik van psychiatrische stoornissen in spreek- en schrijftaal.' Tenzij je het over de stoornis zelf hebt. Het gedachtenloos gebruik van het woord schizofreen is kwetsend en stigmatiserend.

Maaike Vroon, stigmabestrijder Ypsilon, Tolbert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden