Gaat het bedrijfsconglomeraat kopje-onder?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dat ThyssenKrupp en Tata van hun staalpoot af willen, heeft niet alleen te maken met de zorgelijke toekomst van deze sector. Het ontmantelen van conglomeraten is een wereldwijde trend.

Grote bedrijven worden door actieve beleggers, een eufemisme voor aasgieren, gedwongen zich te concentreren op de kernactiviteiten. Daarom heeft Unilever de Unox-worstenfabriek in Oss verkocht aan Zwanenberg en wil het ook van de margarinetak af. AkzoNobel stapt uit de chemicaliën. Rederij AP Moller Maersk verkocht onlangs de olietak. Danone en Nestlé liggen onder vuur van actieve beleggers.

'Niet fuseren maar opsplitsing zal de nieuwe trend zijn van de komende vijf tot zeven jaar', vertelde Christer Gardell, mede-oprichter van het aasgierenfonds Cevian (een vermogen van 15 miljard euro), onlangs in de Financial Times. Cevian is Zweeds, hetgeen een teken is dat aasgieren ook goed gedijen in het Scandinavische model.

De elektronicaconcerns Philips en Siemens hebben al eieren gekozen voor hun geld en hebben zichzelf al ontmanteld voordat het mes door aandeelhouders op de keel is gezet. Andere concerns zullen noodgedwongen volgen. Actieve beleggers zoeken continu naar beursfondsen die op de markt worden ondergewaardeerd omdat een van de onderdelen minder presteert.

De voordelen van conglomeraten zijn evident. De risico's worden gespreid. Als in een bepaalde periode een van de sectoren in een crisis verkeert - neem de cyclische bouw - dan kan in een andere sector - voedingsmiddelen - toch geld worden verdiend. Hoe breder het palet van activiteiten is, hoe stabieler de inkomsten van een bedrijf zijn.

Het bekendste conglomeraat ter wereld is General Electric dat leidinggevend is op de elektronicamarkt maar ook actief is in kunststoffen, vliegtuigen, medische apparatuur, energiecentrales en transport. General Electric is dankzij die visie het enige bedrijf in de oorspronkelijke Dow Jones-index uit 1896 dat nu nog bestaat.

Maar ook General Electric is niet meer veilig voor de aasgieren. 'We zijn gek op conglomeraten', aldus Gardell. 'Ze zijn altijd ondergewaardeerd op de beurs vanwege de bureaucratie en complexiteit. Als je dat wegsnijdt, presteren ze beter.'

In mei van dit jaar kocht Cevian een belang van 5,7 procent in het Zweedse telecombedrijf Ericsson, dat behalve in communicatie actief is in media en ict. Onder druk van aandeelhouders moest Ericsson onlangs aankondigen wereldwijd 25 duizend banen te schrappen.

Pikant is dat Cevian ook grootaandeelhouder is van ThyssenKrupp, dat nu zijn staaldivisie afsplitst. Vooralsnog zeggen zowel ThyssenKrupp als Tata dat zij hun belangen in de joint venture zullen aanhouden, maar de stap van een joint venture naar een zelfstandig beursbedrijf is heel klein.

Helaas zullen de aasgieren ook dan blijven kijken waar vet kan worden weggesneden om maximaal te kunnen renderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden