Gaat Groenink op zoek naar de eeuwige jeugd?

Je bent jong en je wilt wat. Ex-topman Rijkman Groenink van ABN Amro wil

de kwaliteitsmedia gaan redden.


Hij had de schatkist al binnengehaald, maar de Fontein van de Eeuwige Jeugd nog niet gevonden. Mogelijk koestert ex-topman Rijkman Groenink van ABN Amro daarom de erfenis van 'oom Bull' Verweij, de flamboyante hoofdman van het toenmalige piratenschip Veronica, die op 15 mei 1971 met explosieven het concurrerende piratenzendschip Mebo 2 het zwijgen trachtte op te leggen.


Drie jaar na het laatste piratengevecht voor de Nederlandse kust besloot Verweijs eerste luitenant Rob Out dat Veronica een eerzaam leven zou moeten gaan leiden aan de wal. Hij richtte de Veronica Omroep Organisatie (VOO) op, die in 1976 het bestel binnendrong als aspirant-omroep met programma's als Count Down en Starsky & Hutch. Met zijn slogan 'Je bent jong en je wilt wat' wist Out er een succesvolle omroep van te maken en werd het programmablad Veronica Magazine na De Kampioen het meest gelezen tijdschrift van Nederland.


In 1995 besloot de VOO uit het bestel te stappen en terug te grijpen naar zijn commerciële roots. Het werd een tumultueus maar niet bijster geslaagd avontuur, dat er uiteindelijk toe leidde dat tien jaar later de laatste aandelen werden verkocht en de Vereniging Veronica ineens een lege huls was met een grote zak geld.


Sinds die tijd is het karakter opnieuw veranderd. De oude piraat is inmiddels een idealistische organisatie, die onder voorzitterschap van voormalig VN-journalist Yoeri Albrecht de Nederlandse radio wil stimuleren en de kwijnende kwaliteitspers probeert te redden. Daarvoor zijn belangen genomen in de krant Den Haag Centraal, radiozender Sky Radio, enkele bedrijfjes en het vlaggeschip persbureau ANP.


Op de balans - tenminste de laatst gedeponeerde van ultimo 2010 - staat nog 77 miljoen euro aan vermogen. Graag had de Vereniging Veronica ook NRC Handelsblad aan zijn vloot toegevoegd maar ze viste net achter het net, mogelijk omdat iemand met het zakelijk inzicht als Groenink werd gemist.


Groenink wordt nu - 'tegen een kleine vergoeding', aldus Albrecht - president-commissaris van het investeringsvehikel dat Veronica heeft en daarmee ook van het ANP. Ooit was Groenink als hoofd bijzondere kredieten van de Amrobank de schrik van bedrijven die in betalingsproblemen kwamen, maar de schrik der zeven zeeën zal hij niet worden. Het is puur zijn wens om de 'om de maatschappelijk relevante, onafhankelijke en betrouwbare nieuwsvoorziening te beschermen'. Hij vult geen bodemloze putten, maar eist ook geen ABN Amro-achtige redementen.


Misschien is voor hem, net als voor kapitein Jack Sparrow in Pirates of the Carribean, de Fontein van de Eeuwige Jeugd een illusie. Maar: 'Je bent jong en je wilt wat.'


Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden