Gaat gegarandeerd op

Goedbedoelde rotzooi – we komen erin om, hoe hard we ook roepen dat we niks willen. Meteen, cold turkey, in de prullenbak mikken?...

Evelien van Veen

Tijdschriften

Hoe mooi een tijdschrift er ook uitziet, als het volgende nummer verschijnt, mag het bij het oud papier. Voor glossylezers: het decembernummer van de Britse Vogue (7,20 euro) is een jubileumnummer en omvat ‘90 years of fashion and style’. Een collector’s item, noemen ze zoiets, maar dat is nu dus niet de bedoeling.

Voor pubers: Duf (24,95 euro) is een nieuw, dik en kunstzinnig vormgegeven boekblad voor 12- tot 17-jarigen. Een kruising tussen een vakantieboek en een literair tijdschrift vol strips, columns en verhalen over school, seks en scheidende ouders. Ook nieuw is Goodies, voor een (h)eerlijk leven (4,95 euro). Een glansblad over (iets) bewust(er) leven dat er goed uitziet.

Olie & azijn

Geen cadeauflessen met halve sinaasappels en hele struiken dille erin, want die staan na anderhalf jaar onder een vette stoflaag op de plank. Wel: goede olijfolie en balsamico-azijn, die worden (bijna) dagelijks gebruikt. Echt lekkere balsamico is niet goedkoop, want minstens vijf jaar oud: hoe langer gerijpt, hoe dikker, zachter en zoeter. Kies een merk als Fini, Mussini of Manicardi en betaal 10 euro of meer.

Drank

Nieuws van de drankenbranche: deze Sinterklaas zijn er ‘funflessen’ Pina Colada te koop met een speen erop en het opschrift: only for adults. Dat is drie keer schrikken. Geef champagne, bijvoorbeeld de aanrader van de Verleiding-wijnschrijver Onno Kleyn: Champagne André Clouet (www.delogie.nl, 28 euro). Gemaakt van pure Pinot Noir van Grand Cru-wijngaarden bij Bouzy, tussen Reims en Epernay, en met een diepe, intens fruitige smaak.

Sigaren

De beste en de lekkerste, voor de liefhebber. Of als verneukeratief zoethoudertje voor wie op 1 januari stopt met roken. Voor vrouwen: de VOC van De Olifant bijvoorbeeld. Kleine sigaartjes zijn doorgaans wat scherper, maar deze is slank en toch zacht (11,15 euro voor een doosje van tien). Voor mannen: De Grand finale Superbe van Hajenius, een milde after dinner-sigaar (7,30 euro per stuk). Of, nog decadenter, de Limitado 2006 van Cohiba: 25 euro, gaat gegarandeerd in anderhalf uur in rook op.

Postzegels

Nuttig, vaak mooi en ze passen in de portemonnee. Sinds een paar weken is de serie ‘bedreigde diersoorten’ te koop, met een zogenaamd isogram in elke zegel. Door er een transparant filmpje over te leggen dat er gratis wordt bijgeleverd, wordt een verborgen boodschap bij elk afgebeeld dier zichtbaar (velletje van twaalf, 4,68 euro). Toch te zakelijk? Via www.tntpost.nl zijn ‘persoonlijke postzegels’ te bestellen, waarop een eigen foto kan worden afgebeeld (12,95 euro voor een velletje van tien, elk volgend vel 5,95 euro).

Zeep

Geen penetrant riekende Kruidvat-chic à la Gloria Vanderbilt, maar goeie, zachte, dure, neutrale. Gamila Soap (19,95 euro) bijvoorbeeld, die voor 80 procent uit olijfolie bestaat en waarmee ook gezicht en haar gewassen kunnen worden. Of zeep van Creed (21 euro): de onnadrukkelijke mannengeur Vetiver is licht kruidig en doet het ook goed bij vrouwen. En, vooruit, badtabletten: die van het nieuwe, hippe merk Smiley (21 euro) zijn na zeven badbeurten op. (Alles te bestellen via www.skins.nl)

Condooms

Best flauw en heel fout als cadeautje voor een 40-jarige zwager: Durex Pleasure Max-condooms, met tintelend en/of verwarmend glijmiddel. Maar jonge geliefden kunnen ze aan elkaar geven en in studentenhuizen kan het ook. Eveneens van Durex is de Play Vibration, een trillend seksspeeltje. Een instapmodel voor 7,95 euro: na twintig minuten is de batterij leeg en die is niet vervangbaar, dus dan kan het ding weg.

Mascara

Alleen zwarte. Altijd welkom, want bijna elke vrouw gebruikt het en hoe duur ook, na twee maanden is het op. De nieuwe van Chanel, Inimitable (24,50 euro), heeft een gegoten, kunststof borsteltje en doet het heel behoorlijk. Ook goed is Telescopic van L’Oréal (9,95 euro): regenvast en met een kammetje dat ook de kleinste ooghaartjes raakt.

Kaas

Mits heel of vacuüm verpakt, om verdachte geuren uit de cadeaumand te voorkomen. De enige nog handgemaakte ‘slow food’ boerendammer (18,95 euro per stuk) van kaasboerderij Koopman in de Weere, Noord-Holland, is aldaar te koop en verder bij een aantal kaaswinkels in Amsterdam (De Kaaskamer, Runstraat 7). Kijk bij speciaalzaken verder uit naar de vacuüm verpakte boerentruffel van boer Slot uit Bleskensgraaf of naar oude Friese nagelkaas.

Kaarsen

Branden immers schoon op en komen altijd van pas in december. Op de kerstafdeling van de Bijenkorf zijn glitterkaarsen te koop en exemplaren in engel- of elandvorm, maar gewone, witte Gouda-kaarsen van Bolsius (vanaf 1,15 euro voor een stompkaars) zijn de ontvanger het minste tot last.

Uit eten

Een ervaring cadeau geven is heel gevaarlijk: maar weinigen zitten erop te wachten een salsales of keramiekworkshop in de schoenen geschoven te krijgen. Een etentje kan nog wel, mits volledig vergoed en met een partner naar keuze. Geef de nieuwe Lekker (8,95 euro) cadeau en laat de ontvanger een restaurant in de buurt uitkiezen.

Chocola

Gewone, goede chocola. Dus geen chocoladekookboek, -scrabble of -fontein, maar een beperkt aantal bonbons van de allerbeste kwaliteit (te bestellen via www.unlimiteddelicious.nl, wordt overal in Nederland bezorgd), een dure letter of een reep van Simon Lévelt (29 vestigingen in Nederland).

Thee

Alleen voor wie al een glazen theepot bezit: China Wonders, theebollen die zich, zodra ze in heet water komen, openvouwen tot een exotische bloem. Er zijn smaken als Jasmine Dream (witte thee met jasmijn), Oriental Beauty (groene thee met lelie-aroma) en Shanghai Pearl (zilvernaaldthee). Te koop in Chinese en thee-winkels, of via www.teadelights.nl, acht bollen voor 9,35 euro.

Wegwerpkleed

Voor de kerstdis: een damastpapieren tafelkleed, bedrukt met gedichten van o.a. Judith Herzberg en Ingmar Heytze (17,50 euro, met servetten). Er zijn ook papieren zakdoekjes met ‘snikgedichten’ (‘Ik wilde ik kon u iets geven’ van Gorter), rolletjes tape (Schierbeek: ‘Een pond veren vliegt niet als er geen vogel in zit’) en notitieblokken met poëzie. Zie voor verkoopadressen: www.plint.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden