Gaat de RUG respect tonen voor een regime dat onderdrukking als ideaal ziet?

De ingezonden brieven van woensdag 17 januari.

Dode burgers en vernielde fietsen bij het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, 4 juni 1989. Beeld ap
Dode burgers en vernielde fietsen bij het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, 4 juni 1989.Beeld ap

Brief van de dag: Chinese normen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) twijfelt over de academische vrijheid op de te realiseren zustercampus in China (Volkskrant, 15 januari). Iedereen kent het beeld uit 1989 van de eenzame student die de tanks tegenhield tijdens de demonstraties voor democratie op het Plein van de Hemelse Vrede. Dat beeld ging waarschijnlijk met toestemming van het Chinese regime de wereld over om het vredelievende karakter van de onderdrukkers te tonen. De gruwelijke werkelijkheid werd onlangs openbaar: in een tot dan toe geheime rapportage schatte de Britse ambassadeur in China destijds dat ten minste 10.000 studenten waren gedood. De Chinese projectleider op de campus, Fu, vindt: 'Voor onze idealen moet ook ruimte en respect zijn.' Gaat de RUG respect tonen voor een regime dat onderdrukking als ideaal ziet? Gaan Nederlandse studenten ook die 10.000 moorden verzwijgen zoals hun Chinese collega's gedwongen zijn te doen? De RUG denkt bij de Chinezen iets te verdienen en kennis op te doen. Op korte termijn mag dat zo lijken, maar bij alle transacties gelden Chinese normen. Ze handelen puur uit eigenbelang om kennis en kapitaal te verkrijgen. Dat daarbij de academische vrijheid sneuvelt en er doden vallen, daarvoor vragen ze ons respect.

Louis van der Meijden, Delfgauw

Seksueel misbruik

'Een Hindostaanse die seksueel wordt geïntimideerd kan vaak nergens heen met haar verhaal', is de eerste zin op de voorpagina van de krant van 16 januari. Ik kan u verzekeren dat, als je als Hollandse jongen misbruikt wordt in een pleeggezin, maar men bekleedt een hoge functie in de maatschappij, je ook nergens terecht kunt met je verhaal.

Willem Bakker, Westwoud

Heftig

In het artikel over seksuele intimidatie (Volkskrant, 16 januari) lees ik over een vrouw die op 'heftige wijze' is verkracht. Hoe gaat het als je op minder heftige wijze wordt verkracht? Is het dan ook minder erg?

Birgit Kesselaar, Hardenberg

Chaos in de PvdA

Bert Wagendorp heeft gelijk, het chaotiserend vermogen binnen de PvdA is indrukwekkend (Volkskrant, 16 januari). Het gebrek aan een eenduidige politieke koers vergeet hij te vermelden. De publiekelijk uitgevochten affaire-Moorlag zal de kiezer nog verder verwijderen van de PvdA. Chaos en gebrek aan visie, daar win je geen kiezers mee, hoe gezellig voorzitter Vedelaar de partij ook wil maken. Hoe zij dat wil doen, is mij niet duidelijk. Met haar optreden in de affaire-Moorlag is zij daar in ieder geval niet in geslaagd. Ik had al mijn bedenkingen over de kwaliteit van de kandidaten voor het voorzitterschap van de partij. Dat Vedelaar zo snel door het ijs zou zakken, had ik niet verwacht. Geruisloos door de achterdeur verdwijnen in het belang van de PvdA lijkt me voor haar de enige weg om de schade te beperken.

Arno Bakker, Amsterdam

Meer waardering voor mbo

Ik ben blij met het artikel van Michiel van der Geest over de mbo-jongeren (Volkskrant, 16 januari). Ik pleit al jaren voor meer waardering voor het praktische, sociale, creatieve en emotionele IQ. Ik zie in mijn omgeving vrouwen en mannen die heel snel begrijpen hoe alles in elkaar zit. En die zijn echt niet hoogopgeleid. Sterker nog, vaak zijn hoogopgeleiden niet met de emotionele werkelijkheid in contact. De overwaardering van de weetjescultuur is mij een doorn in het oog.

Johanna de Wit, Nijmegen

School voor jongens

In het artikel over Kimo Steenaart die een school voor onstuimige jongens oprichtte (Volkskrant, 10 januari) komt een veel gedacht vooroordeel naar voren. Steenaart zegt over haar eigen zoons: 'Ze moesten veel lezen en schrijven in priegelige schriftjes. Niet hun sterkste eigenschappen.'

Allereerst moet je, om te leren, juist oefenen waar je niet sterk in bent. Daarnaast stellen we uit onze eigen praktijk van handschriftbegeleiding steeds weer vast dat het niet waar is dat jongens gemiddeld over mindere fijnmotorische vermogens beschikken dan meisjes. Zie op YouTube bijvoorbeeld de filmpjes over jonge jongens die met één hand de kubus van Rubik in de oorspronkelijke staat herstellen. Als voorbeelden uit het verleden gelden talloze beroepen die juist mannenberoepen waren: diamantslijper, graveur, kleermaker, kalligraaf, instrumentmaker, lettersnijder, horlogemaker, fijnschilder, chirurg. Het onderwijs is steeds beter geworden in etiketteren. Bekend is dat men zich steeds meer gaat gedragen naar het verwachtingspatroon. Pedagoog Pedro De Bruyckere stelt dan ook terecht dat de opzet van deze school het stereotype versterkt.

Ben Hamerling, Beuningen. Stichting schriftontwikkeling

Geef Groningen de ruimte

Na de natte periode steeg het waterpeil van de rivieren tot grote hoogte. Vol trots lieten de waterschappen zien dat dat geen enkel probleem vormde voor onze veiligheid. We konden rustig gaan slapen, zonder gevaar voor natte voeten. Terecht, die trots. Sinds de laatste overstromingen in 1995 zijn de projecten in het kader van 'Geef de rivieren de ruimte' voortvarend uitgevoerd. De budgetten vormden geen enkele belemmering. Procedures en bestemmings- plannen zijn - versneld - aangepast.

Hoe anders is het voor Groningen! Procedures worden vertraagd. Drempels voor budgetten worden extreem hoog gelegd. Niet te bevatten. Al helemaal niet omdat er in Groningen nog eens flinke winsten tegenover staan. Waarom niet dezelfde instelling als bij de rivieren? Pak aan en begin. Zorg ervoor dat Groningers ook trots op Nederland kunnen zijn.

Thea de Boer, Woerden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden