Gaat Alexis Tsipras de verkiezingen winnen?

De Grieken gaan zondag naar de stembus. Wat was ook alweer de aanleiding?

Alexis Tsipras begroet zijn aanhangers in Athene. Beeld AFP
Alexis Tsipras begroet zijn aanhangers in Athene.Beeld AFP

Waarom moeten de Grieken alweer naar de stembus?

Binnen de radicaal-linkse regeringspartij Syriza van Alexis Tsipras brak in de zomer rebellie uit, nadat de premier een bezuinigingsakkoord had gesloten met de Europese Unie in ruil voor een noodlening van 85 miljard euro. Tsipras kon zijn regering niet overeind houden. Door af te treden kon de 41-jarige politicus de dissidenten van zijn lijst vegen in de hoop daarna een krachtiger regering te vormen.

Gaat Syriza de verkiezingen dan weer winnen?

Syriza heeft stevige concurrentie van de conservatieve Nieuwe Democratie-partij. Van de vijf opiniepeilingen die donderdag en vrijdag zijn gepubliceerd, wonnen beide partijen er twee en bij de vijfde kregen ze evenveel stemmen. Alletwee schommelen ze rond de 30 procent. Het lijkt dus een nek-aan-nekrace, maar de Griekse peilingen zijn onbetrouwbaar. Tijdens het referendum in juli won de 'nee'-stem tegen een bezuinigingspakket met een overtuigende meerderheid, terwijl een overwinning van 'ja' was voorspeld. Cruciaal zal de opkomst zijn, die na de teleurstelling over het akkoord vermoedelijk een stuk lager ligt dan de 64 procent bij de verkiezingen in januari.

Hoe snel is er een nieuwe regering?

Dat hangt af van de bereidheid van de leiders om samen te werken. Tsipras heeft zijn kiezers beloofd geen regering te vormen met partijen die eerder bezuinigingen doorvoerden. Maar hij lijkt ook de benodigde 38 procent van de stemmen om alleen te kunnen regeren niet te halen. De Griekse kiezers gaan hun stemmen waarschijnlijk over een reeks kleine partijen verdelen, wat coalitievorming moeilijk kan maken. De winnaar krijgt volgens de grondwet drie dagen de tijd voor zijn regeringsformatie, daarna mag de tweede partij het proberen. Na drie mislukte pogingen volgen nieuwe verkiezingen.

Wat betekent de uitslag voor de gesprekken met de Europese Unie?

Zowel Syriza als Nieuwe Democratie wil in de euro blijven, dus de winnaar komt niet meer onder het bezuinigingsakkoord uit. Als Tsipras wint, zal hij wel zo snel mogelijk proberen in Brussel van de Griekse schuld af te komen - geen gemakkelijke missie. Ook heeft hij zijn kiezers beloofd dat over een aantal details uit het akkoord nog zal worden gestreden. De opvattingen van Nieuwe Democratie sluiten beter aan bij het programma, maar dat is geen garantie voor een succesvolle uitvoering. De vorige keer dat Nieuwe Democratie bezuinigingen uitvoerde in ruil voor een noodlening werd de betaling van de lening uitgesteld, omdat de regering te traag hervormde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden