Column

Gaan GeenPeil-internetters wel 'digitaal studeren'?

Een kerel met een sinaasappel komt midden in de Sahara een kerel tegen die zeult met een autoportier. De kerel met de sinaasappel zegt: 'Ik ben van ons tweeën het best af in de woestijn, want mijn sinaasappel bevat water, vitaminen en mineralen.' De kerel met het autoportier antwoordt: 'Ík ben beter af, want ik kan mijn raam opendraaien.'

Jan Dijkgraaf van GeenPeil Beeld anp
Jan Dijkgraaf van GeenPeilBeeld anp

Bovenstaande Roemeense grap schoot mij meteen te binnen toen de voorzitter en de lijsttrekker van GeenPeil in deze krant uitlegden waarom zij in het Nederland van nu beter af zijn dan elitaire, plucheverslaafde partijen. De ouwe meuk gaat prat op bestuurlijke ervaring, wortels in de samenleving, kennis van de rechtsstaat en andere dingen van vroeger. GeenPeil heeft iets beters: 'Wij hebben internet.' Een elitair iemand zou vragen: Et alors? Zelfs in landen met nauwelijks elektriciteit heeft iedereen tegenwoordig internet. Met dat wereldwijde web is het een beetje als met lucht: je kunt schone of heel gore lucht inademen.

Stel dat die GeenPeil-internetters zich digitaal gaan inlezen, een paar avondjes per week taaie wetsvoorstellen bestuderen en zich dankzij de geweldige kennis die online beschikbaar is rekenschap geven van de voorgeschiedenis, context en mogelijke gevolgen van het voorstel waarover ze stemmen: dan kun je er donder op zeggen dat de Jan Dijkgraven die ze digitaal aansturen binnen de kortste keren net zo stemmen als de grauwe gemene deler van de partijen die al lang in het nepparlement zitten. Hoe meer mensen ergens over weten, hoe minder ze doorgaans geneigd zijn ergens een grote bek over op te zetten.

Helaas, zo'n frisse nieuwe partij doelt met 'internet' waarschijnlijk niet op 'digitaal studeren': democratie moet geen vervelend werk worden. Maak die wetsvoorstellen ten behoeve van de democratie behapbaar, kijk wat bekende GeenPeilers erover twitteren en klik daarna 'voor' of 'tegen'. In zo'n democratie wordt Socrates nog sneller ter dood veroordeeld dan in het oude Athene zonder internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden