Gaan allochtonen het GWK redden?

Met het afhalen van de gratis eurokit nemen veel Nederlanders de komende twee weken afscheid van de Grenswisselkantoren. Het GWK was ooit de handige bank die zelfs 's avonds en in het weekeinde girobetaalkaarten verzilverde, en zich niet te goed voelde de laatst overgebleven vakantiemuntjes om te zetten in harde...

De baliemedewerkers van de Grenswisselkantoren zullen nog lang moeten teren op de herinnering aan dit weekeinde. Vanaf gisteren staan bij veel GWK's rijen voor de balie, want als er baar geld afgehaald kan worden, staan Hollanders graag in de rij.

Maar daarna is het ook afgelopen. Aan het omwisselen van overgebleven vakantiemuntjes valt geen droog brood meer te verdienen. Door de euro verliest GWK bijna tweederde van de wisselinkomsten. Een fors deel van de omzet verdwijnt daarmee, en daarom is het bedrijf al enkele jaren bezig de tering naar de nering te zetten. Bijna een kwart van de zeventig banken wordt gesloten en van de 650 medewerkers die eind 2000 in dienst waren, zijn er volgend jaar nog hooguit 450 over.

De eenheidsmunt had na 75 jaar een eervol einde kunnen betekenen voor de geldwisselaars, maar de bank heeft andere plannen. Bankkantoren zijn tenslotte ook winkeltjes, en die van het GWK zitten toevallig ook nog eens op erg drukke plaatsen. Plaatsen waar mensen onderweg zijn, haast hebben en geneigd zijn 'impulsproducten' mee te nemen. Naast enkele 'geldartikelen' verkoopt GWK steeds 'gemaks artikelen': concertkaartjes, telefoonkaarten, hotelreserveringen, landkaarten, treinreisjes en mobiele telefoons.

Of dat handeltje het gaat redden is maar de vraag. Van de verkoop van een paar stadsplattegronden en een enkele hotelkamer is nog nooit iemand rijk geworden en mobieltjes zijn op iedere straathoek te koop.

Ook het personeel twijfelt of ze de winkeltjes wel open kunnen houden. Verkooptalent is immers dun gezaaid bij bankemployees die gewend zijn nauwgezet briefjes van honderdduizend lires uit te tellen. Voortaan krijgt de klant bij het concertticket ook een hotelletje aangesmeerd. En wie geld laat overmaken naar het buitenland, kan rekenen op de vraag of er al aan doorlopende reisverzekering is gedacht.

En juist die laatste soort transacties bracht de bank op een idee: de allochtonenbank. Onder migranten is er behoefte aan een snelle manier om geld over te maken. Andere banken weten slecht raad met bedragjes die naar Nigeria, Ghana of Laos overgemaakt moeten worden. Maar via money transfer kan de familie overzee in een mum van tijd over het geld beschikken.

En dat zou mooi zijn voor het GWK: eindelijk weer rijen voor de balie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden