Ga voor een vast contract, en onderhandel gelijk voor een beter salaris

Chef patissier, 1.970 euro (38 uur).

Een patisserie in Rotterdam.Beeld anp

Dilemma

'Ik vind dat ik veel werk voor niet heel veel geld', zegt Femke (35). 'Sinds mijn 28ste is mijn salaris in verschillende functies bij verschillende werkgevers maar met 30 euro gestegen.'

Het laat zich raden dat Femke in de horeca werkt. Als chef patissier is zij de baas van de bakkerij van een restaurant. 'Ik bak het brood, het gebak en maak de desserts voor het restaurant. Ik heb elf jaar ervaring als kok en drie jaar als patissier.'

Femke beschikt over de nodige diploma's op het gebied van sociale hygiëne, bedrijfshulpverlening en is bevoegd op te treden als leermeester voor koks in opleiding. Momenteel verdient zij 1.970 euro en mag zij 50 euro per maand besteden aan ontwikkeling. 'Dat mag alles zijn mits het met eten te maken heeft.'

Femke heeft een halfjaarcontract, dat binnenkort wordt verlengd. Zit er meer in het vat?

Advies

'Werken in de horeca betekent werken tegen een laag loon en onder een hoge werkdruk', zegt Maud Schaapveld van bureau Berenschot. De vraag of Femke genoeg verdient, is volgens Schaapveld een logische, 'gezien het aantal jaren werkervaring en de geringe loonstijging van de afgelopen jaren.'

Hoewel de vergoeding voor eigen ontwikkeling 'in positieve zin opvalt', kan het salaris volgens Schaapveld wel wat hoger. De beloning is niet vreemd, maar er zijn chefs patissier die maandelijks een paar honderd euro meer verdienen. 'Dit is exclusief fooi.'

Ook Marco Bouma van FNV Horeca vindt dat Femke te weinig verdient. Hij noemt de loonontwikkeling in de horeca 'zorgelijk'. Tussen 2014 en 2017 was er geen cao, dus stonden de lonen in veel gevallen stil. Volgens de nieuwe cao krijgen alleen 'vakkrachten' in de horeca 1 procent loonsverhoging. Maar FNV, die niet aan de onderhandelingstafel zat, vindt dat te karig en heeft niet getekend.

Gekeken naar die cao, dan valt Femke onder de functie van 'chef de parti'. Femke's salaris zit sowieso boven het minimum van deze functie, zegt Bouma. 'Afhankelijk van of zij leermeesterschap inzet, en bij afwezigheid van de chef-kok leerlingen aanstuurt, kan Femke volgens de cao maximaal 2.486 euro verdienen.'

Met de nieuwe cao in de hand, kan Femke nog 20 euro bovenop haar loon vragen. Niet veel, maar volgens trainer Jacco van den Berg op jaarbasis nog altijd meer dan die 30 euro die Femke er de afgelopen zeven jaar op vooruit is gegaan.

Zijn advies: ga voor een vast contract, en onderhandel gelijk voor een beter salaris. Onderbouwing voor die verhoging kan zij volgens Van den Berg vinden in de cao, het Register Referentiefuncties Horeca of bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Succes.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden