Ga niet declareren bovenop een inkomen van miljoenen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 13 oktober.

Koning en koningin op het jacht De Groene Draeck bij Sail Amsterdam 2015. Beeld anp

Brief van de dag

Nederland heeft het duurste Koninklijk Huis van West-Europa. Ik kan niet geloven dat we in deze tijden dat iedereen de broekriem moet aanhalen, de koninklijke familie geen belasting betaalt. Ik zelf heb het voorrecht gemiddeld 73 procent van mijn inkomen aan Rutte af te dragen. Eerst 52 procent inkomstenbelasting en dan 21 procent btw op alles wat ik koop. Ik mag natuurlijk niet klagen. Maar dat de koning zelfs geen motorrijtuigenbelasting betaalt, gaat mij te ver. Koning en koningin zijn tweeverdieners met ruim 5 miljoen euro en bijna een miljoen. Als Amalia 18 wordt in 2021 ontvangt ze 1,5 miljoen van de staat om mee te gaan studeren. Dat zijn ongeveer 103 studiebeurzen van 103 andere studenten die wel belasting betalen. De declaraties boven op het belastingvrije inkomen doen mijn bloed helemaal koken. Een Gouden Koets opknappen, een bootje opknappen, een hek, een villa, een Audi, een huisje opknappen, een speedbootje kopen. Het maakt mij niet uit wat je doet met je inkomen van ruim 6miljoen, maar ga daar bovenop niet ook alles declareren. En zet die Gouden Koets in het museum, je bespaart miljoenen.

Harry van Rijswijk, werkt in Houston, Texas, woonachtig (en belastingplichtig) in Nederland.

Naakte lichaam

Marije Vlaskamp schrijft (Ten eerste, 12 oktober) dat moslims hun naakte lichaam tijdens het wassen niet aan anderen mogen tonen volgens de Koran. Dit staat nergens in dat boek. Regels voor het al dan niet bedekken van lichaamsdelen of het haar (de hoofddoek!) komen allemaal uit de sharia-handboeken van de religieuze juristen, dus niet rechtstreeks van de mohammedaanse God.

Hetzelfde geldt voor de 'regels rond de voedselproductie volgens de islamitische wetten'. Sinds sjeik Yoesoef Qaradawi in de jaren zestig al dit soort regels in zijn boek Halal en Haram opsomde en systematiseerde is met name door aanhangers van de internationale Moslimbroederschap een globale industrie geschapen waarin vele miljoenen dollars en euro's omgaan. Een heleboel islamieten trekken zich niks aan van dit soort islamisme.

Simon Admiraal, Amsterdam, arabist

Zo zijn onze manieren?

Al maanden geleden las ik in de krant dat vooral de oudere, dure krachten (voor een deel mensen die op eigen verzoek (!) doorwerkten na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd) zich aanmeldden voor vertrek bij de Belastingdienst, terwijl de bedoeling was een andere categorie medewerkers te bereiken. Kennelijk heeft daarop niemand (geen ambtenaren, geen beleidsmakers, geen politici, geen bewindspersonen) echt actie ondernomen of minstens kritische vragen gesteld.

Pas op 1 september j.l. is de toegang tot de regeling gesloten. Gelukkig voelde ik enige opluchting toen ik las dat de Belastingdienst in ieder geval wel een boete (of naheffing) gaat opleggen van 150 tot 200 miljoen (Ten eerste, 12 oktober). Ik vertrouw erop dat ik binnenkort in de Volkskrant kan lezen welke verdeelsleutel men heeft afgesproken ten aanzien van het verhalen van deze boete op de verantwoordelijke personen en hoe de inning hiervan verloopt.

Hierbij ga ik ervan uit dat men in ieder geval het fatsoen zal opbrengen om de rekening voor deze schandelijke 'werkwijze' niet neer te leggen bij de belastingbetaler. Dat is dan een mooi voorbeeld van de normen en waarden i.c. het nemen van de eigen verantwoordelijkheid, waar politici en overheidsdienaren zo de mond van vol hebben.

J. van Oorschot, Sittard-Geleen

Afvloeien

De afvloeiingsregeling die ten onrechte aan met name 65- en 66-jarigen bij de Belastingdienst wordt uitgekeerd, zal onder het belastingtarief bijzondere beloning vallen. Een aantal van deze belastingmedewerkers heeft al AOW en vooral een veelal riant ABP-pensioen.

Ik stel voor deze groep volgens een bijzonder tarief van 100 procent te belasten; het geld komt dan weer netjes bij de Belastingdienst terecht. Zo moeilijk moet dat toch niet te regelen zijn.

Willem Konijn, Amsterdam

Het kan altijd gekker

Onlangs in Autoweek 32 een uitgebreid interview gelezen met staatssecretaris Eric Wiebes over de belastingregeling voor stekkerauto's. Een citaat: 'We hebben er zes miljard ingestopt en nul klimaateffect voor terug gekregen.' Stuitend dacht ik nog, maar het kan blijkbaar nog gekker door ambtenaren van de Belastingdienst een riante afvloeiingsregeling te bieden terwijl ze al een AOW-uitkering genieten.

En laten nu juist die ambtenaren die men niet kwijt wil van deze regeling gebruikmaken. Dus straks ook nog een dure wervingscampagne om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Het zou me niet eens verbazen als de afgevloeide werknemers weer als zzp'er worden ingehuurd. De Belastingdienst, gekker kunnen we het niet maken.

Rene Degens, Haaften

Seks bij Transavia

Wij zijn twee keurige homo's die de afgelopen dertig jaar seksueel een hele hoop hebben meegemaakt. Maar kijkende naar een foto van een Transavia-cockpit (Ten eerste, 12 oktober) denken wij toch: een knappe vent die dáár seks in kan hebben. Dus natuurlijk gaan wij dat Transavia-dagboek lezen. Wat dacht u dan?

Paul Shant, Johan de Later, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.