'Ga naar Kadhafi, maar kus hem niet'

De officiële stoet vanaf het vliegveld reed niet over brede boulevards naar een groot paleis, maar zigzagde over kronkelweggetjes naar een aantal groene tenten op een stukje boerenland....

De bestemming, te midden van een kudde grazende dromedarissen, had geen andere naam dan 'de plek'. In een van de tenten zat kolonel Kadhafi, die door de luifel tuurde of premier Blair al was gearriveerd. Dertig Britse journalisten staarden naar de man die zo lang staatsvijand nummer één was geweest.

Blair werd bij aankomst uitgenodigd zich neer te vlijen in een lage stoel in de tent. De premier bleef nerveus rechtop zitten, terwijl Kadhafi achterover leunde. 'Hoe was de vliegreis?', vroeg de Libische leider. 'Het is goed hier te zijn, na zoveel maanden', antwoordde Blair. 'U heeft veel gevochten de laatste tijd. U bent waarschijnlijk vermoeid', merkte Kadhafi op. 'Er is veel te doen', aldus Blair.

De journalisten volgden nauwlettend de historische handdruk die gisteren het symbolische einde van het isolement van Kadhafi zou betekenen. 'OK Tony, Ga naar Kadhafi. MAAR KUS HEM NIET', hadden de tabloids de premier nog gewaarschuwd.

Blair hield voldoende afstand om de Libische leider niet de kans te geven hem om de nek te vallen. 'U ziet er goed en jeugdig uit', complimenteerde Kadhafi hem. 'Ja, dat zou je niet zeggen als je de Britse media leest', grapte Blair.

Vervolgens ging de luifel dicht en praatten beide leiders een uur lang. Daarna was er een lunch in een van de andere tenten. Op het menu stonden couscous, vis, olijven en salade. Er was ook kamelenmelk, maar daar waagde de premier zich maar niet aan.

Blair werd daarna gevraagd of het niet vreemd was de hand te schudden van de man die zich verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslag voor Lockerbie en de wapenleveranties aan de IRA. 'Het is vreemd, maar we leven sinds 11 september ook in een vreemde wereld.'

Blair hield daarop een toespraak van vijf minuten, waarin hij zei een bondgenoot in de strijd tegen Al Qa'ida te hebben gewonnen. 'Ik ben mij bewust van de pijn uit het verleden. Maar de wereld verandert en ik wil alles doen om het terrorisme te bestrijden.'

Blair ging niet alleen met beloftes weg. Een vet contract voor Shell, afspraken over militaire samenwerking en toestemming voor Scotland Yard om een twintig jaar oude moord van een Libische diplomaat op een Britse politieagente te onderzoeken, verzilverden de verzoening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden