Ga in debat met de pedo-imam

VRIJE MENINGSUITING Zolang de imam niet oproept een 9-jarige te huwen, mag hij zijn mening hebben. Laat Geert Wilders met hem in debat gaan.

Toen Mark Rutte nog een echte liberaal was, opende hij glunderend zijn vrijdenkersruimte. Hij was de beschermheer van de vrijheid van meningsuiting en verzamelde werken van monddood gemaakte kunstenaars. De tentoonstelling - met werken van Theo van Gogh, Gregorius Nekschot en Sooreh Hera was wat eendimensionaal ingevuld, maar toch. Er was iets. De boodschap was: vrijheid van meningsuiting is belangrijk. Mark Rutte gaf - toen principes nog voor pragmatisme gingen - een sterke boodschap af: wij geloven in het debat. In het geweldloze gevecht met woorden. Wij geloven dat je daar sterker van wordt. Dat Nederland daar sterker van wordt.

Elk woord. Elk woord is belangrijk. Maar daar ging die vrijdenkersruimte al de mist in. Waar was bijvoorbeeld de cartoon van de Arabisch Europese Liga, waarin Hitler samen met Anne Frank in één bed lag? Of de toespraak die Thomas von der Dunk wilde uitspreken voor de provincie Noord-Holland? Of een cartoon op Joop.nl, waar Geert Wilders in nazi-kostuum is afgebeeld.

Nu is er een nieuw probleem. De omstreden imam Mohamed al-Maghraoui komt naar Nederland. De imam vaardigde in 2008 een fatwa uit, waarin hij huwelijken met 9-jarige meisjes goedkeurt. PvdA-Kamerlid Khadija Arib is 'onthutst' en wil dat de regering hem geen visum verleent. De PVV gaat nog een stap verder en wil ook de Haagse As-Soennahmoskee sluiten, omdat dit 'haatpaleis' de beruchte imam uitnodigt.

De emotie is begrijpelijk. En toch. De gedachten zijn vrij. Zolang de imam niet mensen oproept daadwerkelijk een 9-jarige te huwen, mag hij dat denken. Al-Maghraoui zegt in de Volkskrant dat hij 'theoloog is' en daardoor geen ander standpunt kan innemen. 'Het is de profeet die het voor mij heeft gezegd.' Tja. Daar zit wat in. Zoals Ayaan Hirsi Ali al zei: naar de maatstaven van nu was profeet Mohammed een pedofiel.

De vraag die nu op tafel ligt, is dus: moeten we mensen met een abjecte mening een visum weigeren? Nee. In onze open samenleving zijn alle meningen van waarde. Het vaak gehoorde citaat van Voltaire is hier van toepassing: 'Ik keur af wat u zegt, maar tot de dood zal ik uw recht verdedigen om het te kunnen zeggen.' Het is twijfelachtig of hij dit werkelijk zo heeft gezegd, maar dat doet er nu even niet toe.

Dit zie ik als een kans. Laten we Ahmed Marcouch en Tofik Dibi ook naar de Haagse As- Soennahmoskee afvaardigen om met de pedo-imam in debat te gaan. Zij zijn de mannen van de 'final fatwa'. Zij willen dat de (orthodoxe) moslim zelf gaat denken. In het Volkskrantmagazine zegt Dibi: 'Moslims moeten zeggen: er is niemand tussen mij en God.' Hatseflats. Dat wordt een prachtig debat.

Maar misschien kan Mark Rutte ook diens gedoger naar die moskee sturen. Als iemand zich opwerpt als koning van de vrijheid van meningsuiting, dan is het Geert Wilders wel. Henk en Ingrid zijn nu wel doordrongen van het feit dat de islam een 'achterlijke ideologie' is. Nu moet hij zelf eens met de 'haatbaarden' gaan praten. Dibi en Marcouch willen vast als tolk fungeren.

Marcel Duyvestijn is publicist en columnist.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden