'Ga gewoon met de metro en naar de film, maar kijk uit je doppen'

Het kabinet voelt zich genoodzaakt het maatschappelijke onbehagen te bezweren dat donderdag ontstond na het advies om geen militair uniform te dragen in het openbaar. Vice-premier Lodewijk Asscher zei vrijdag tijdens de persconferentie na de ministerraad: 'Waakzaamheid is geboden, maar we moeten normaal doorgaan met de dingen van alledag.'

Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Beeld anp

Voor het begin van de ministerraad liet ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weten dat er geen reden is tot angst, nu Nederland eerder deze week besloot tot het leveren van zes F-16's aan de internationale coalitie tegen IS.

Hij zou vrijdagavond 'gewoon' in de metro met zijn vrouw naar een concert gaan. Hij adviseert iedereen 'normaal naar de film te gaan, naar het voetbal, naar de stad. Met de metro, met de bus, met de trein'. Maar je moet ook, zo vindt de bewindsman, 'gewoon uit je doppen kijken'.

Eerder deze week liet een Nederlandse jihadist via internet weten dat Nederland zichzelf tot doelwit had gemaakt met het besluit IS in Irak te gaan bombarderen. De jihadganger die zich Mujahiri Sháám noemt, riep 'broeders' in Nederland op tot een 'sterke en stevige daad tegen de Nederlandse overheid'.

Uniform

Kort daarop besloot de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in overleg met het ministerie van Defensie militair personeel te adviseren geen uniform in de publieke ruimte te dragen als daartoe geen noodzaak bestaat. Daarmee werd donderdag in tal van media het onderwerp 'angst voor een aanslag' geagendeerd.

'We laten ons niet gek maken door terroristen, maar nemen maatregelen die verstandig zijn', zei Asscher, die premier Rutte verving omdat hij deze week bij de Verenigde Naties in New York is. Om dezelfde reden kondigde Asscher met minister Jeanine Hennis woensdagavond de Nederlandse bijdrage tegen IS aan.

Voor militairen die 'juist nu' het uniform willen dragen heeft Asscher begrip: 'Ik vind dat een mooie emotie'. Asscher accentueerde dat er geen sprake was van een concrete dreiging, maar van een voorzorgsmaatregel. Nederland wordt niet voor het eerst geconfronteerd met de dreiging van extremisme, relativeerde de minister. 'Dat zal nog wel even zo blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.