G8-top eens over overgangsregering Syrië, maar zwijgt over Assad

Wereldleiders zijn het vandaag tijdens de G8-top in Noord-Ierland eens geworden over een verklaring over Syrië. Die voorziet in een overgangsregering voor het Arabische land. Over de toekomstige rol van president Bashar al-Assad zegt de verklaring echter niets.

Redactie
Een ijssalon in Ierland heeft speciaal voor de G8-top 'wereldleidersijs' gemaakt. Beeld reuters
Een ijssalon in Ierland heeft speciaal voor de G8-top 'wereldleidersijs' gemaakt.Beeld reuters

Dit is uit kringen van de deelnemers vernomen. Er was onenigheid tussen westerse leiders en Rusland over de aard van de overgangsregering. Door het gebrek aan eensgezindheid tussen Moskou en Washington verwachten waarnemers dat een vredesconferentie over Syrië in elk geval niet vóór augustus zal plaatsvinden.

Op de slotdag van de G8-top in het Noord-Ierse Enniskillen wordt koortsachtig gewerkt aan overeenstemming over het conflict in Syrië. Niet alleen Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, maar ook enkele westerse landen voelen er weinig voor de Syrische rebellen te bewapenen, zoals de Verenigde Staten inmiddels willen. Rusland raadde de EU aan om de gevolgen van het leveren van wapens aan rebellen 'drie of vier keer af te wegen'.

Deelvoorstellen
De Britse premier David Cameron, tevens gastheer van de top, wil de Russische president Vladimir Poetin vandaag op de valreep nog winnen voor vijf deelvoorstellen over de Syrische burgeroorlog. Hij hoopt dat de acht belangrijkste economieën vanmiddag eenstemmig pleiten voor onder meer het veiligstellen van chemische wapens, het bestrijden van extremisten en de vestiging van een nieuwe uitvoerende macht na een politieke machtswisseling in Damascus.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron. Beeld reuters
De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron.Beeld reuters

Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama spraken gisteravond nog eens uit dat zij het nog altijd oneens zijn over de toestand in Syrië en de oplossing die deze vereist. Het Witte Huis heeft vrijdag aangekondigd dat de VS de Syrische rebellen gaan bewapenen. Rusland levert nog steeds wapens aan het regime-Assad, van oudsher een bondgenoot.

Groot-Brittannië en Frankrijk leken in het Amerikaanse spoor te volgen. De twee belangrijkste militaire mogendheden van Europa maakten onlangs kenbaar dat ze overwegen de opstandelingen in Syrië van wapens te voorzien. De overige EU-landen zijn hier tegen, maar staan de twee landen toe een eigen koers te varen.

Naast het hoofdpijndossier Syrië vragen nog andere dringende kwesties de aandacht van de acht wereldleiders. Ze overleggen dinsdag over het terugdringen van het groeiende aantal ontvoeringen van buitenlanders in Afrika. Ook de bestrijding van belastingontwijking staat op de agenda.

V.l.n.r.: De Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Russische premier Vladimir Poetin en de Britse premier David Cameron. Beeld epa
V.l.n.r.: De Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Russische premier Vladimir Poetin en de Britse premier David Cameron.Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden