G8 stelt 40 miljard dollar beschikbaar voor Arabische democratieën

De G8 wil 40 miljard dollar, ruim 28 miljard euro, beschikbaar stellen om de nieuwe Arabische democratieën te steunen. Het gaat om Egypte en Tunesië, die begin dit jaar een democratische omwenteling hebben doorgemaakt.

Redactie
Vlnr.: Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Durão Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en Tunesische minister-president Beji Caid Essebsi. Beeld reuters
Vlnr.: Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Durão Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en Tunesische minister-president Beji Caid Essebsi.Beeld reuters

De G8, een club van acht vooraanstaande industrielanden, is vandaag voor de tweede dag bijeen voor de top in het Franse Deauville. Daar werd ook bekend dat de G8 steun vraagt van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de EBWO, bij de ontwikkelingen van de Arabische lente. De EBWO heeft als missie om bij te dragen aan nieuwe markteconomieën. Die rol zou van betekenis kunnen zijn bij de democratisering in de Arabische landen.

De G8 lanceerde ook het 'Deauville partnerschap' om landen die hun steentje bijdragen in de Arabische lente te steunen. Daarnaast roepen de G8-leiders Rusland op om een bemiddelende rol te spelen in het onrustige Libië. Volgens VS-president Barack Obama zijn de VS en Frankrijk verenigd in hun voornemen om de missie in Libië af te ronden.

Overheidsfinanciën moeten op orde
Bij de top werd ook besproken dat de overheidsfinanciën van de G8-leden verder op orde worden moeten gebracht. Dit zal het herstel van de wereldeconomie, die inmiddels aan kracht heeft gewonnen, verder ondersteunen. Dat staat in de verklaring die de leden van de G8, de acht belangrijkste economieën ter wereld, hebben opgesteld.

Aanpak schuldencrisis
Europa zal de schuldencrisis blijven aanpakken door strenge fiscale maatregelen en structurele hervormingen. De Verenigde Staten beloven een plan op te stellen om het begrotingstekort te verminderen en tegelijkertijd de werkgelegenheid en de economische groei te stimuleren. Ook Japan zal proberen de overheidsfinanciën gezonder te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden