G8 maant Iran en N-Korea kernwapens op te geven

Iran en Noord-Korea zijn maandag door de G8 gemaand hun kernwapenprogramma's 'zichtbaar, verifieerbaar en onomkeerbaar' te ontmantelen...

Nu terrorisme en de verspreiding van massavernietigingswapens volgens de G8 'een toenemend gevaar' en 'de ernstigste bedreiging voor de internationale veiligheid' vormen, dienen beide landen hun kernwapenprogramma's 'zichtbaar, verifieerbaar en onomkeerbaar' te ontmantelen.

De G8 bestaat uit de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Italië en Rusland. Zij zijn tot vandaag bijeen in Evian voor hun jaarlijkse top.

De Amerikaanse president Bush heeft tijdens de topontmoeting ten stelligste ontkend een aanval op Iran te overwegen, zo verklaarde de Italiaanse president Berlusconi tegenover de pers. Sinds de val van Irak richten de Amerikaanse zorgen zich onder meer op Iran, waarvan wordt vermoed dat het een kernbom ontwikkelt. Noord-Korea heeft vorig najaar de hervatting van zijn kernwapenprogramma aangekondigd, tot ontsteltenis van het Westen.

De Franse president Chirac en zijn Chinese collega Hu Jintao, die als waarnemer de bijeenkomst van de G8 deels mocht bijwonen, hebben beiden aangedrongen op een vreedzame oplossing voor de Noord-Koreaanse crisis.

De G8 maakte de oprichting bekend van een 'actiegroep' tegen het terrorisme, die landen bijstaat met geld en kennis om te voorkomen dat zij broeinesten worden van anti-westerse terroristische organisaties.

Daartoe moet geld op tafel komen van de G8-leden, en van andere donoren. Vorig jaar werd al besloten om 20 miljard dollar in tien jaar tijd in te zamelen voor de strijd tegen het terrorisme. Dit jaar is 18 miljard dollar toegezegd, waarvan tien miljard door de Verenigde Staten.

Vandaag sluiten de G8-leiders hun top af, zonder president Bush: hij vertrok gisteren naar Egypte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden