G7 somberder over groei economie

De zeven rijkste industrielanden zijn pessimistischer geworden over de groei van de wereldeconomie. In een verklaring die zaterdag werd uitgegeven, onderstreepten ze het belang van saamhorigheid om de economie draaiende te houden....

ANP

De verklaring werd opgesteld door de ministers van Financiën van de G7-landen, die in Tokio bijeenkwamen. De bijeenkomst stond in het teken van de problemen op de financiële markten en de gevolgen voor de economie als geheel. In de Verenigde Staten, waar de problemen het grootst zijn, is de groei al sterk afgezwakt. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson verwacht overigens dat de economie van zijn land later dit jaar zal aantrekken.

De G7-ministers gaan ervan uit dat de groei ‘op korte termijn’ enigszins zal afzwakken. Ze wezen op de problemen in de VS, waar banken minder scheutig zijn geworden met kredieten, zowel aan bedrijven als consumenten. Verschillende financiële instellingen hebben grote verliezen geleden door risicovolle investeringen in de hypotheekmarkt. De afkoeling van de huizenmarkt heeft de afgelopen jaren al voor groeivertraging gezorgd.

De zeven rijkste landen maken zich sterk voor gepaste acties, zowel individueel als collectief om de problemen te lijf te gaan. Hoe dat concreet in zijn werk moet gaan, meldt de verklaring niet. De afgelopen dagen leek er sprake van verdeeldheid over de vraag hoe de groeivertraging moet worden opgevangen. De VS hebben de rente fors verlaagd en hopen via een omvangrijk plan waarmee 150 miljard dollar is gemoeid de economie weer op de rails te krijgen. De VS vinden dat andere landen ook een inspanning moeten leveren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft volgens waarnemers wat kou uit de lucht gehaald door voorzichtig te zinspelen op een renteverlaging in de eurozone. Afgelopen donderdag hield de ECB de rente op 4 procent, maar president Jean-Claude Trichet wees toen tegelijk op de risico's voor economische groei. Met name Frankrijk is voorstander van een Europese renteverlaging. Analisten voorzien in de zomer een verlaging van de rente in de eurozone.

Zaterdag zei Trichet, die de bijeenkomst in Tokio bijwoonde, een renteverlaging niet uit te sluiten. Hij onderstreepte het belang dat er zowel over renteverhogingen als renteverlagingen helder moet worden gecommuniceerd. In de Verenigde Staten is de rente alleen dit jaar al met 1,25 procentpunt verlaagd. Japan heeft weinig ruimte voor monetaire ingrepen; de rente staat daar nu op 0,5 procent.

Het vooruitzicht dat de rente in Europa omlaag zou kunnen gaan, heeft de opwaartse druk op de euro wat verlicht. De Europese munt heeft de afgelopen dagen wat terrein verloren ten opzichte van de dollar, die onder invloed van de renteverlagingen in de VS was afgezwakt. Europese leiders zijn bezorgd dat de dure euro een belemmering kan gaan vormen voor de Europese export.

De G7-landen drongen in de verklaring ook aan op verdere hervormingen in de financiële sector. Ze zullen aan de slag gaan met een reeks aanbevelingen van centrale banken, toezichthouders en andere internationale instanties die bezig zijn de problemen in kaart te brengen en zaterdag met een tussenrapportage kwamen. De G7 bestaat uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada en Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden