G7 praat in Den Haag over 'landjepik' door de Russen

Leiders van de G7 spreken elkaar komende week in Den Haag over de crisis op de Krim. Eerder vandaag heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend dat de Krim officieel een onderdeel van de Russische Federatie maakt. Het Westen heeft de omstreden stap sterk veroordeeld. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden spreekt van 'landjepik'.

Oekraïense strijdkrachten trainen nabij Kiev. Beeld AFP

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. Wereldleiders zijn begin komende week in Den Haag voor de nucleaire top en zullen daar ook de crisis in Oekraïne bespreken.

Krim definitief geannexeerd
De aankondiging van de top komt op een moment dat Rusland de Krim definitief heeft geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar vanmiddag een verdrag voor getekend in het Kremlin.

De wet moet officieel nog goedgekeurd worden door het parlement, maar de parlementariërs juichten en applaudiseerden luid na ondertekening.

Poetin zei tijdens een toespraak in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is. In een ruim drie kwartier durende patriottische speech beschreef hij de Krim als ondeelbaar stuk van Rusland. 'In de harten en hoofden van mensen is de Krim altijd een onlosmakelijk deel van Rusland geweest. Deze houding, gebaseerd op waarheid en recht, is van generatie op generatie overgedragen.'

De president haalde in zijn speech fel uit naar westerse landen, die volgens hem proberen naar de Koude Oorlog terug te keren door sancties op te leggen en te proberen de inlijving tegen te houden. 'Ze hebben een grens overschreden', aldus Poetin. 'Wij beschouwen deze maatregelen als onverantwoordelijk en duidelijk agressief.'

Na zijn toespraak verscheen Poetin op het Rode Plein in Moskou, waar hij de menigte toesprak. 'De Krim en Sebastopol keren eindelijk terug naar hun thuisland, hun thuishaven, naar Rusland!' Zijn woorden werden met een oorverdovend applaus beantwoord. 'Poetin!', schreeuwde de menigte. En: 'Rusland!'

Poetin tijdens ondertekening van het verdrag over inlijving van de Krim. Beeld EPA

Landjepik
Westerse landen haalden fel uit naar Rusland. Volgens de Amerikaanse vicepresident Joe Biden doen de Russen aan 'landjepik' en schenden ze het internationaal recht door de Krim bij Rusland in te lijven.

De Amerikaan is vandaag en morgen in Warschau om Polen en andere NAVO-landen een hart onder de riem te steken. Polen voelt zich bedreigd door de onrust op de Krim en riep daarom de NAVO bijeen. 'De NAVO blijft zich collectief verweren en zal in 2018 een raketafweersysteem in Polen hebben staan', beloofde hij.

Ook David Cameron haalde uit naar Moskou. Hij zei dat er 'serieuze consequenties' zullen volgen op de 'compleet onacceptabele poging om de Krim te annexeren'. Zijn Britse collega William Hague zei dat Rusland met zijn beleid 'het pad van isolatie' kiest.

G8 schorst Rusland
Vorige week schreef het Duitse blad Der Spiegel al dat zeven van de G8-landen de achtste staat, Rusland, uit het overlegorgaan willen zetten.

Merkel sprak vandaag evenwel tegen dat Rusland uit de G8 is gegooid. Daar is volgens de bondskanselier nog niets over besloten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei vandaag op de radio dat de club van vooraanstaande geïndustrialiseerde landen Rusland voorlopig weert.

De praatclub werd in 1975 door de Franse president Valéry Giscard d'Estaing opgericht. De club begon met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS (G6). In 1976 volgde Canada (G7) en in 1998 Rusland (G8).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.