Nieuws

G7-landen stemmen in met ‘alternatief voor Nieuwe Zijderoute’

Een nieuw wereldwijd infrastructuurproject moet een alternatief worden voor China's Nieuwe Zijderoute. Hiermee hebben de zeven grote industrielanden G7 tijdens een top in Cornwall ingestemd. Het alternatief moet de ‘hogere westerse waarden van zakendoen‘ uitdragen.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau begroeten elkaar op de G7-top in Cornwall. Beeld AP
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau begroeten elkaar op de G7-top in Cornwall.Beeld AP

Er is nog geen overeenstemming over de financiering van dit plan. Doel is de ontwikkelingslanden te paaien en te voorkomen dat zij enorme schulden opbouwen bij China. De Nieuwe Zijderoute - een heel netwerk van wegen, havens, spoorlijnen en ook digitale routes - is bedoeld om de verbinding van China met andere continenten zoals Afrika en Europa te verbeteren en daarmee de handel te stimuleren. Zo’n honderd landen doen daaraan mee. Inmiddels zijn er 2600 projecten in gang gezet met een waarde van 3000 miljard euro.

Zeker is dat het alternatieve westerse plan dat B3W wordt genoemd (Build Back Better World) honderden miljarden zal gaan kosten. Details over de opzet zijn er niet.

Mensenrechten

Voor de financiering wordt gekeken naar een combinatie van publiek en privaat geld. De G7 (VS, Canada, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië) zegt in het concept voor de slotverklaring ook China te willen aanspreken over de schendingen van de mensenrechten. Daarnaast wordt steun uitgesproken voor Taiwan, waarop China aanspraken maakt, en de rechten van de Oeigoeren. Ook wil de G7 dat er verder onderzoek gedaan wordt naar het ontstaan van de covid-pandemie in China.

De Amerikaanse president Joe Biden wil een zo scherp mogelijke verklaring, maar stuit daarbij op enkele van de Europese G7-landen zoals Duitsland en Italië. De Duitse bondskanselier Merkel wil niet dat de handelsbetrekkingen met China hieronder zouden kunnen lijden. China is een belangrijke leverancier voor de Duitse machine-industrie. Italië, die voorzitter is van de G20 waarvan ook China lid is, zei bij monde van de huidige premier Mario Draghi dat samenwerking met China nodig blijft om wereldproblemen aan te pakken zoals de klimaatcrisis.

De VS vrezen juist de groeiende invloed van China in de wereld. Ze zijn bang door het land economisch en technologisch te worden overvleugeld. Daarnaast zien ze met argusogen dat China aan politieke invloed in de wereld wint. Hierbij wordt de kaart uitgespeeld dat China geen democratie is, de mensenrechten schendt en regionaal voor onrust zorgt, zoals in Hongkong en Taiwan.

Concrete maatregelen

Biden wil in de slotverklaring allerlei concrete maatregelen opnemen om China onder druk te zetten. Zo zou erin moeten staan dat het Chinese systeem van dwangarbeid ook tot oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt leidt. Maar daar is nog geen algemene overeenstemming over. Ook willen de VS dat China nieuwe details bekend maakt over de mogelijkheid dat het covid-19 virus uit een laboratorium in Wuhan afkomstig is. China heeft het idee als ‘absurd’ terzijde gelegd.

China is ook kritisch over het feit dat gastheer Boris Johnson voor de G7-top ook landen als Australië, Zuid-Korea en India heeft uitgenodigd, allemaal landen waarmee China nauwe handelsrelaties heeft. De VS vrezen dat China de landen die deelnemen aan de Nieuwe Zijderoute met enorme leningen in een politieke afhankelijke situatie manoeuvreert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden