G7-landen overwegen nieuwe sancties tegen Rusland om gifgasaanval Syrië

De G7, de club van de grootste westerse industrielanden, overweegt nieuwe sancties op te leggen aan Rusland als reactie op de gifgasaanval in Syrië, waarvoor het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk wordt gesteld. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gaat het onder meer om strafmaatregelen tegen hoge Russische militairen.

Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Beeld reuters
Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.Beeld reuters

De gifgasaanval waarbij 89 mensen om het leven kwamen, vormde het belangrijkste onderwerp op de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen in de Italiaanse stad Lucca. Na de aanval gaf president Trump opdracht tot een bombardement met kruisraketten op de luchtmachtbasis vanwaar de gifgasaanval zou zijn uitgevoerd.

Afstand van Assad

De sancties zijn bedoeld om Rusland onder druk te zetten afstand te nemen van Assad en zijn invloed op Damascus te gebruiken om een politieke regeling van het conflict te bereiken. Rusland staat volgens Johnson voor de keuze het 'besmette' Assad-regime te blijven steunen of 'samen te werken met de rest van de wereld om een politieke oplossing voor Syrië te vinden'. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is er geen bewijs dat Rusland betrokken was bij de aanval, maar draagt Moskou wel medeverantwoordelijkheid omdat het in 2013 de garantie had gegeven dat Syrië al zijn chemische wapens zou opgeven.

Tillerson beloofde tijdens een bezoek aan het Toscaanse bergdorpje Sant'Anna di Stazzema, waar de Waffen-SS in 1944 560 mensen afslachtte, dat de Verenigde Staten zullen optreden tegen 'iedereen die misdaden begaat tegen onschuldigen waar ook ter wereld'. 'Deze plaats zal een inspiratie vormen voor ons allen', zei hij.

Andere toon

Daarmee sloeg hij een heel andere toon aan dan de regering-Trump eerder liet horen. Tot de gifgasaanval in Syrië was de boodschap juist dat het onder Trump afgelopen zou zijn met humanitaire interventies. De koerswending werd door de Europese partners met opluchting begroet. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano zei dat de brede steun van de Europese landen voor de Amerikaanse bombardementen op de Syrische luchtmachtbasis had bijgedragen tot een 'hernieuwde harmonie' tussen de VS en hun Europese partners. 'We mogen niet vergeten dat nog maar 100 of 120 dagen geleden in Europa de zorg bestond dat de VS en de EU bezig waren uit elkaar te drijven.'

Wat de VS precies voor ogen staat, blijft echter schimmig. Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, wekte afgelopen weekeinde de indruk dat Washington uit is op de val van Assad, maar Tillerson nuanceerde dat weer. Volgens hem blijft het verslaan het de terreurgroep Islamitische Staat de hoogste prioriteit hebben voor Washington.

Irritatie bij Europese landen

Die verwarring veroorzaakt irritatie bij de Europese landen, die hopen dat de regering-Trump zich onverkort achter een politieke oplossing schaart die gebaseerd is op een wisseling van de macht in Damascus. 'De Amerikanen zeggen dat ze het daarmee eens zijn, maar achter de schermen blijkt daar niets van. Ze dobberen zonder richting rond in het duister', klaagde een hoge Europese diplomaat tegenover het persbureau Reuters.

Tillerson hoopt op een stevige boodschap van de G7 waarmee hij de Russen kan confronteren als hij later deze week Moskou aandoet. Het Kremlin heeft echter al laten weten dat hij niet op een ontmoeting met president Poetin hoeft te reken. Het blijft bij een onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Lees ook

Waar Europa vooral maant tot kalmte, bijten Assad en Poetin fel van zich af. Syrië en Rusland geloven niet meer dat het Westen zo 'vredelievend' is. (+)

'Vanaf nu af aan zullen we met geweld antwoorden op elke agressie of elke overschrijding van rode lijnen door wie dan ook. Amerika weet heel goed waartoe we in staat zijn,' waarschuwen Rusland en Iran.

Alles wat u moet weten over de Amerikaanse luchtaanval in Syrië: Waarom gebeurde dat en hoe is er op de aanval gereageerd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden