G7-landen bezorgd over protectionisme VS

Het stabiliseren van de wereldeconomie en de financiële markten heeft ‘de hoogste prioriteit’ van de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden.

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

Dit is de kern van de slotverklaring van de G7, de groep van de zeven grootste geïndustrialiseerde democratieën bestaande Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Japan, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk. Vrijdag en zaterdag waren de ministers van Financiën en hun centrale bankiers in Rome voor hun jaarlijkse bijeenkomst.

De verklaring is echter opgesteld in algemene bewoordingen. Nieuwe, concrete maatregelen worden nauwelijks genoemd.

Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen waren de Amerikaanse plannen om de financiële sector te reanimeren. Vorige week presenteerde Timothy Geithner, de kersverse Amerikaanse minister van Financiën, zijn langverwachte reddingsplan. Vriend en vijand waren teleurgesteld dat hij nauwelijks details gaf. Zo zijn er grote vragen over een publiek-privaat fonds dat giftige beleggingen moet opkopen.

Maar op zijn eerste buitenlandse reis lijkt Geithner het vertrouwen te hebben gewonnen van zijn collega’s. Alom waren loftuitingen te horen. ‘Geithner beantwoordde onze vragen heel duidelijk’, zei bijvoorbeeld Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën. ‘Op papier zien de plannen er goed uit, de principes zijn goed. Nu moeten ze in werking worden gesteld.’

Nog altijd zijn er geen details bekend van het reanimatieplan voor de Amerikaanse banken. Deze week moet meer duidelijk worden, lieten anonieme bronnen in de wandelgangen weten.

De ministers uitten hun bezorgdheid over de zogeheten ‘Buy American’-clausule in het reusachtige Amerikaanse stimuleringsplan voor de economie. Volgens deze bepalingen moet overheidsgeld vooral besteed worden aan Amerikaanse producten. Deze vorm van protectionisme zet de mondiale handelsrelaties onder druk. Geithner bezwoer, net als president Obama onlangs deed, dat Washington de regels van de Wereldhandelsorganisatie niet zal schenden en trouw zal blijven aan de principes van vrijhandel.

Opvallend was Geithners lof voor het stimuleringsplan van China. Vlak voor zijn aantreden beschuldigde hij China ervan zijn munt te manipuleren om zo de export te bevorderen ten nadele van andere landen. In Rome nam hij deze opmerkingen terug.

Volgens anonieme diplomaten zijn Geithners opmerkingen, die een echo vinden in de slotverklaring van de G7, bedoeld om China aan boord te houden voor een volgende grote bijeenkomst. Op 2 april komt de G20 bijeen in Londen. Naast de G7 zijn ook opkomende landen als India, China en Brazilië lid van de G20. Zij zullen zich buigen over de vraag hoe een nieuw, mondiaal financieel stelsel eruit moet komen te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden