G7 in actie tegen belastingvlucht

 De ministers van de G7-landen - zeven grote industrielanden - willen collectieve maatregelen nemen tegen belastingontwijking en -ontduiking. Dat deelde de Britse bewindsman George Osborne zaterdag mee na afloop van een topoverleg van ministers van Financiën in Aylesbury, ten noordwesten van Londen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERPETER DE WAARD

AMSTERDAM - Naast de ministers namen ook de presidenten van de centrale banken van de VS, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada deel aan het overleg. Hoewel de oude G7 aan belang heeft ingeboet ten opzichte van de G20, waar ook de opkomende industrielanden deel van uitmaken, noemde Osborne het overleg succesvol. De gezamenlijke actie tegen belastingontduiking en -ontwijking door multinationals zal ingebracht worden op de G20-top die in september in St.-Petersburg in Rusland plaatsvindt. 'Het is verschrikkelijk belangrijk dat bedrijven en particulieren de belasting betalen die ze schuldig zijn', aldus Osborne.

Afgesproken werd dat de OESO zal worden gevraagd een advies voor te bereiden over de aanpak van belastingontwijking. 'Het probleem is zeer ingewikkeld, maar vooruitlopend op het plan is de afspraak gemaakt meer informatie over belastingvlucht met elkaar uit te wisselen', aldus Osborne. Hij wil dat ook in de zogenoemde Ecofin - de bijeenkomst van de minister van Financiën van de EU - vastleggen. Deze vergadering staat morgenavond in Brussel gepland.

Osborne benadrukte dat bij de G7 veel meer overeenstemming is bereikt dan vaak wordt aangenomen. Zo werd vastgelegd dat er in de wereld geen banken meer zouden mogen bestaan die te groot zijn om failliet te gaan - too big to fail. Osborne: 'Er moeten wereldwijde afspraken worden gemaakt om een einde te maken aan bankfaillissementen en belastingbetalers in bescherming te nemen.'

De eensgezindheid is opvallend. Zelfs het Japanse besluit om de koers van de yen omlaag te brengen, leidde nauwelijks tot afkeurende reacties. De landen zeiden overeenstemming te hebben over het feit dat niemand uit eigenbelang de koers van de munt laat devalueren. De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft de geldkraan opengedraaid in de strijd tegen de deflatie waar het land al lang mee worstelt. Sinds november is de waarde van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 30 procent gedaald.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei na afloop dat de eurocrisis niet de grootste bedreiging meer is voor de wereldeconomie. 'Inmiddels is dat de enorme hoeveelheid liquiditeiten die door de monetaire verruiming van centrale banken over de wereld stroomt', zei hij. De Amerikaanse bankpresident Ben Bernanke waarschuwde dat steeds meer van dit geld in een zoektocht naar hogere rendementen naar risicovolle beleggingen gaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden